Idag tog jag en morgonpromenad i solskenet runt Växjösjön och precis innan jag kom hem slog det mig att nässlorna börjat titta upp ur marken. Det är nu de är som bäst att plocka och göra soppa på. Det är mamma som lärt mig denna soppan och hon själv plockar nässlor nästan varje år så jag har tagit efter den traditionen. Till skillnad från svamp som jag tycker är svårt att hitta och tråkigt att plocka eftersom jag aldrig hittar några, så behöver jag inte gå långt för att hitta nässlor. Och när man väl hittat ett ställe så kryllar det av dom. Jag plockade en halvfull ICA-kasse med små fina kronor av nässlorna. Sen förväller jag och mixar dom. En del blir soppa, resten fryser jag in till andra festliga tillfällen. Hur gott som helst...och nyttigt!
Förberedelser
Fyll diskhon med vatten och lägg i nässlorna. Veva runt med en slev.
Rensa nässlorna från hårda själkar.
Lägg dem i durkslag och skölj noga.
Fyll en stor kastrull med nässlorna och täck upp med vatten.
Förväll nässlorna ca 10 minuter.
Häll av och pressa ur vattnet.
Mixa nässlorna i en matberedare.
Fyll diskhon med vatten och lägg i nässlorna. Veva runt med en slev.
Rensa nässlorna från hårda själkar.
Lägg dem i durkslag och skölj noga.
Fyll en stor kastrull med nässlorna och täck upp med vatten.
Förväll nässlorna ca 10 minuter.
Häll av och pressa ur vattnet.
Mixa nässlorna i en matberedare.
Av 5 liter nässlor som jag förväller och mixar får jag ca 6 dl.
Frys in små burkar med 2 dl i varje som kan tillagas vid senare tillfälle.
Ingredienser till 4 portioner soppa
Tid: 30 minuter
1 msk smör
2 dl mixade nässlor
1 liter vatten
1 dl sherry
3 msk grönsaksbuljong
3 msk kycklingbuljong
1 dl grädde
salt
peppar
Fräs 2 dl mixade nässlor i smör.
Tillsätt vatten, sherry och buljong.
Låt koka upp och sjud ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt grädden och sjud ytterligare en 10 minuter.
Red ev. soppan med lite mjöl och vatten.
Red ev. soppan med lite mjöl och vatten.
Innan servering monterar jag ner en till klick smör.
Servera nässelsoppan med ägghalvor och ett gott färskt eller rostat bröd.
Mätt och belåten efter en tallrik soppa till lunch.
Nu blir det soft innan det är dags för grillkväll hos kära vänner.
Mätt och belåten efter en tallrik soppa till lunch.
Nu blir det soft innan det är dags för grillkväll hos kära vänner.
Ha en fortsatt skön helg!
Kommentarer
Skicka en kommentar