Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Nässelsoppa...en delikatess när den är som bäst...

Idag tog jag en morgonpromenad i solskenet runt Växjösjön och precis innan jag kom hem slog det mig att nässlorna börjat titta upp ur marken. Det är nu de är som bäst att plocka och göra soppa på. Det är mamma som lärt mig denna soppan och hon själv plockar nässlor nästan varje år så jag har tagit efter den traditionen. Till skillnad från svamp som jag tycker är svårt att hitta och tråkigt att plocka eftersom jag aldrig hittar några, så behöver jag inte gå långt för att hitta nässlor. Och när man väl hittat ett ställe så kryllar det av dom. Jag plockade en halvfull ICA-kasse med små fina kronor av nässlorna. Sen förväller jag och mixar dom. En del blir soppa, resten fryser jag in till andra festliga tillfällen. Hur gott som helst...och nyttigt!

Förberedelser
Fyll diskhon med vatten och lägg i nässlorna. Veva runt med en slev.
Rensa nässlorna från hårda själkar.
Lägg dem i durkslag och skölj noga.
Fyll en stor kastrull med nässlorna och täck upp med vatten.
Förväll nässlorna ca 10 minuter.
Häll av och pressa ur vattnet.
Mixa nässlorna i en matberedare.

Av 5 liter nässlor som jag förväller och mixar får jag ca 6 dl. 
Frys in små burkar med 2 dl i varje som kan tillagas vid senare tillfälle.


Ingredienser till 4 portioner soppa
Tid: 30 minuter

1 msk smör
2 dl mixade nässlor
1 liter vatten
1 dl sherry
3 msk grönsaksbuljong
3 msk kycklingbuljong
1 dl grädde
salt
peppar

Fräs 2 dl mixade nässlor i smör.
Tillsätt vatten, sherry och buljong.
Låt koka upp och sjud ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt grädden och sjud ytterligare en 10 minuter.
Red ev. soppan med lite mjöl och vatten.
Innan servering monterar jag ner en till klick smör.


Servera nässelsoppan med ägghalvor och ett gott färskt eller rostat bröd.


Mätt och belåten efter en tallrik soppa till lunch. 
Nu blir det soft innan det är dags för grillkväll hos kära vänner.


Ha en fortsatt skön helg!





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö