söndag 21 juli 2013

Tapas Afton Alicante Style

Vilken helt underbar helg och att vi hade sådan tur med vädret denna helgen oxå. Igår hade vi nämligen Tapas Afton med Alicante-gänget hemma hos oss. Vi gjorde det till ett litet knytkalas och alla hade lagat 3-4 rätter och en kanna Sangria, vilket blev en bra variation. Sangrian var alla av olika sort men så himla goda alla tre. När de kom med alla byttor och kassar såg det nästan ut som de skulle bosätta sig hos oss. :-) Jisses så mycket mat och hur skulle vi orka äta upp allt? Vi tog tid på oss att äta och delade upp det lite i etapper vilket var bra så jag kände aldrig att jag var riktigt proppmätt. Det blev ändå mycket mat över men det blir gott att ha i veckan. En himla rolig kväll och nu pratar vi om en ny weekend framöver så vi kan fortsätta med våra Tema-kvällar. :-)
DSC_2332
Ingredienser till 6-8 personer
  • Spanska Vitlökskräkor
  • 40 st scampi utan skal
  • 2 solo vitlökar
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • peppar
  • persilja
  • finhackad chilifrukt efter smak alt. torr chiliflakeskrydda
Hetta upp oljan i en panna och fräs hackad vitlök, chili och persilja utan att den får färg. Tillsätt räkorna och fräs hastigt ca 1 minut. Salta och servera direkt.
DSC_2323
  • Fläskkarré i Ratatouille
  • 4 skivor fläskkarré
  • 1 gul lök
  • 1 solo vitlök
  • 1 burk Muttii konserverade cocktailtomater (krossade tomater går lika bra)
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2 hackad chilifrukt
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1/2 dl vatten
  • köttbuljong
  • salt
  • peppar
  • smör
Skär köttet i mindre bitar och bryn runt om i smör. Salta och peppra. Koka ut stekskyn och spara den till grytan. Fräs hackad lök och vitlök i smör. Tillsätt tomater, vatten, vinäger, hackad paprika och resten av kryddorna. Låt allt sjuda under lock 10 minuter. Tillsätt köttet och låt sjuda 10 minuter till. Låt svalna innan servering. Godast är att göra grytan dagen innan.
DSC_2322
  • Tonfiskröra
  • 2 dl turkisk yogurt
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk Hellmanns majonäs
  • 1 burk tonfisk i olja
  • 2 kokta kalla potatisar
  • 2 hårdkokta ägg
  • skalet från 1 citron
  • 2 msk kapris
  • salt
  • peppar
Blanda allt och låt stå i kylen några timmar innan servering.
DSC_2327
  • Spansk Tortilla
  • 8 potatisar
  • 1 stor gul lök
  • 6 ägg
  • 1 dl mjöl
  • 1/2 dl hackad basilika
  • 1/2 dl hackad timjan
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • smör
Skär potatisen i tunna skivor. Koka upp vatten och blanchera potatisen 2 minuter. Häll av vattnet. Hacka lök och vitlök och fräs i smör utan att få färg. Lägg löken på ett fat och hetta upp ny olja i pannan. Lägg i potatisen och stek runt om några minuter. Lägg i löken. Vispa ihop ägg och mjölk och tillsätt kryddorna. Smaka av med salt och peppar. Häll smeten över potatisen i pannan. Lyft potatisen lite så smeten kan rinna ner. Stek på låg värme tills omeletten stelnat. Vänd tortillan med hjälp av ett stort lock och stek på andra sidan tills tortillan är genomstekt och potatisen blivit mjuk. Låt svalna innan servering och skär den i fina tårtbitar.
DSC_2329
  • Sangria
  • 1 liter rött vin
  • 1 citron
  • 2 st lime
  • 1 äpple
  • 1-2 dl martini
  • 2 dl färsk apelsinjuice
  • 1 tsk råsocker
  • 2 burkar sprite
Pressa ur saften ur citrusen i en skål. Skär sedan citrusfrukten och äpplet i bitar och lägg ner i skålen. Häll i vin, martini, juice och socker. Låt stå minst en timma. Häll i fruktsodan innan servering och fyll upp med mycket is.
  • Mojito Alicante Style
  • 6 st lime
  • 1 kruka mynta
  • 40 cl guld rom
  • 1 dl sockerlag
  • 2 burkar ramlösa
Pressa ur limen i en kanna och skär sedan limen i bitar och lägg i kannan. Mortla myntan fint och lägg i kannan. Tillsätt rom och sockerlag. Rör om och låt stå en timma. Häll i ramlösan och rör om. Tillsätt krossad in innan servering. Mums!
Till festen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar