tisdag 28 augusti 2012

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås?? 


Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma 
mackor med räkstuvning i stället.

Ingredienser till 2 personer

2 skivor gott rostbröd
2 ägg
200 g färska räkor

Skala räkorna och koka äggen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek brödet i smör runt om om lägg sedan på hushållspapper.

Béchamelsås
2 msk smör
2 msk mjöl
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
0,5 dl hackad timjan
salt 
peppar
socker
riven västerbottenost

Gör en bottenredning av smör och mjöl.
Tillsätt mjölk och grädde och hackad timjan.
Låt sjuda på låg värme ca 15 min under omrörning.
Smaka av med salt, peppar och lite socker.
Rör till sist ner räkorna i stuvningen.
Skär äggen i äggskärare.
Lägg äggskivorna på brödet och lägg på en klick med räkstuvning.
Toppa med ost och gratinera i ugn ca 10 min.


Håll nu tummarna för mig att jag hittar mycket svamp i skogen...om inte annat kan jag ju köpa ett kilo på torget. :))



2 kommentarer:

  1. Hr sett gratinerad räkmacka på en restaurang, innan hade jag aldrig hört talas om det! Verkar väldigt gott och en kul idé!

    SvaraRadera
  2. Det är jättegott så testa detta!! Jag smaksatte med timjan som jag älskar men dill blir ju oxå supergott!! Lycka till!
    //Lina

    SvaraRadera