Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnstekt Hel Kyckling fylld med Citron, Timjan och Vitlök...


Denna veckan har det inte blivit så mycket matlagning men desto mera träning. :-) Jag körde igång med mitt cirkelträningsprogram på Idrottkliniken i tisdags och körde stenhårt i 80 min. Det tog tre dagar innan jag kunde röra mig normalt igen för det var många nya muskler som fick arbeta som jag inte är van vid. Betyder det att jag är otränad? :-) I skrivande stund har jag precis avslutat mitt andra 80-minuterspass. Det fina med cirkelträning är att man jobbar mycket med kroppen och jag har ju både en crosstrainer, pressbänk och vikter så idag körde jag mitt pass hemma. :-) Igår kväll hade vi kundaktivitet på Vida Arena och såg matchen mellan Växjö Lakers och Modo. Lakers har förlorat de senaste 10 matcherna så gårdagens vinst med 3-2 satt fint och det var en härlig stämning i arenan. Lite god plockmat serverades och sen blev det mingel med våra kunder. Kvällen avslutade jag med vännerna nere på stadens krogar. Ändå var jag pigg som en lärka idag och gjorde en härlig helgrillad kyckling på morgonen som vi åt till middag idag. :-)


Ingredienser till 4 portioner
  • 1 färsk kyckling (ca 1300 g)
  • 1 citron
  • 2 stora solo vitlökar
  • 1 knippe timjan
  • 3 stjälkar persilja
  • salt
  • peppar
  • olivolja
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Plocka ut ev innehåll i kycklingen och skölj den väl samt torka av den. Dela citronen och pressa citron i kycklingen. Fyll den sedan med en citronhalva, vitlök, timjan och persilja samt salt och peppra. Knyt ihop kycklingen så gott det går. Gnid in kycklingen i citron. Salta och peppra och gnid in den med hackad timjan. Lägg kycklingen på ugnfast fat och ställ in i mitten av ugnen. Stek den ca 70 min. Vänd den efter halva tiden och ös med köttsaften några gånger. Ta ut kycklingen 10 min innan utsatt tid och ringla över lite olivolja. Ställ in den de sista 10 minutrarna. Ta ut och låt kycklingen vila. Häll på 4 dl vatten i formen och koka ut buljongen som kommer ge en helt fantastisk skysås. Servera med ugnstekt potatis och skysåsen. Lovely!! :-)


Välkomna att ta en titt på min andra blogg...Linas Kök

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö