torsdag 12 maj 2011

Jag är HELT tokig i paj...

Nu till sommaren tycker jag att paj är en perfekt rätt och man kan göra paj på i stort sett allt. När jag lagar mat är fräscha råvaror A och O. Jag är inte mycket för halvfabrikat, det går givetvis inte undvika till 100%, men jag försöker så gott det går.

När jag lagar mat går jag sällan efter recept och när jag väl gör det så improviserar jag en hel del. Ofta när jag lagat efter recept tycker jag det saknas kryddor och smaken blir för mesig och det är sällan man blir helt nöjd utan att få krydda till det lite extra. 
Det bästa är helt enkelt att känna sig fram och smaka av mycket och ofta, då lyckas man bäst.
 Men det finns en kokbok jag verkligen kan rekommendera, som jag lagar mycket ur, då jag älskar husman och det är Husmanskost av Leif Mannerström. 

Nu till ämnet paj...Till helgen ska jag till Skåne och hälsa på en av mina bästa väninnor som tråkigt nog är på väg att flytta till Mora, så det blir en sista helg tillsammans innan flyttlasset går, sen kommer det gå längre tid mellan våra träffar. För att underlätta i all flyttstädning tänkte jag ta med mig två  goda pajer och lite annat gott så vi kan fokusera på annat än matlagning.

Paj 1 - Läcker Räkpaj
Ingredienser
500 g Färska Räkor
200 g Västerbottenost
1 msk Bruschetta och Pesto torrkryddor 
från Oil & Vinegar,
Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl 
1 ägg


 Degen görs enklast i matberedaren. 
Ägget gör att den lossnar lättare från formen och är lättare att arbeta med,
men vill man ha en sprödare deg byter man ägget mot 2-3 msk vatten.


Äggstanning
3 ägg.
2 dl mjölk
 1 dl grädde
salt o peppar
Kryddorna blandas i vatten tills blandningen får en tjock koncistens. 
Blanda i räkor och ost. Låt stå och dra till sig lite.

Häll i räkblandningen i pajskalet som förgräddats 10 min i 200 grader. 
Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen tills pajen fått fin färg. 
Känn gärna med en potatissticka om den stelnat...då är den klar!
Paj 2 - Härlig Ansjovispaj

Ingredienser
1 sats pajdeg
300g Västerbottenost
 1 gul lök
 1 liten burk ansjovis


Äggstanning 
3 ägg 
3dl mjölk
salt och peppar
Hacka och stek löken tills den blir glansig utan att brynas.
Förgrädda pajskalet 10 min i 200 grader. Lägg i löken och hackad 
ansjovis och toppa med 2 dl riven västerbottenost.
Häll i ansjovisspadet i äggstanningen, vispa ihop och slå över fyllningen.
 Grädda mitt i ugn tills pajen får fin färg och har stelnat.
Klart för servering. Jag brukar servera dessa pajer med grovt hackad, 
helt naturell isbergsallad och cocktailtomater.
Räkskalen kokar jag ner till en fond som jag använder
 till soppor och grytor.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar