Fortsätt till huvudinnehåll

Jag är HELT tokig i paj...

Nu till sommaren tycker jag att paj är en perfekt rätt och man kan göra paj på i stort sett allt. När jag lagar mat är fräscha råvaror A och O. Jag är inte mycket för halvfabrikat, det går givetvis inte undvika till 100%, men jag försöker så gott det går.

När jag lagar mat går jag sällan efter recept och när jag väl gör det så improviserar jag en hel del. Ofta när jag lagat efter recept tycker jag det saknas kryddor och smaken blir för mesig och det är sällan man blir helt nöjd utan att få krydda till det lite extra. 
Det bästa är helt enkelt att känna sig fram och smaka av mycket och ofta, då lyckas man bäst.
 Men det finns en kokbok jag verkligen kan rekommendera, som jag lagar mycket ur, då jag älskar husman och det är Husmanskost av Leif Mannerström. 

Nu till ämnet paj...Till helgen ska jag till Skåne och hälsa på en av mina bästa väninnor som tråkigt nog är på väg att flytta till Mora, så det blir en sista helg tillsammans innan flyttlasset går, sen kommer det gå längre tid mellan våra träffar. För att underlätta i all flyttstädning tänkte jag ta med mig två  goda pajer och lite annat gott så vi kan fokusera på annat än matlagning.

Paj 1 - Läcker Räkpaj
Ingredienser
500 g Färska Räkor
200 g Västerbottenost
1 msk Bruschetta och Pesto torrkryddor 
från Oil & Vinegar,
Pajdeg
100 g smör
3 dl vetemjöl 
1 ägg


 Degen görs enklast i matberedaren. 
Ägget gör att den lossnar lättare från formen och är lättare att arbeta med,
men vill man ha en sprödare deg byter man ägget mot 2-3 msk vatten.


Äggstanning
3 ägg.
2 dl mjölk
 1 dl grädde
salt o peppar
Kryddorna blandas i vatten tills blandningen får en tjock koncistens. 
Blanda i räkor och ost. Låt stå och dra till sig lite.

Häll i räkblandningen i pajskalet som förgräddats 10 min i 200 grader. 
Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen tills pajen fått fin färg. 
Känn gärna med en potatissticka om den stelnat...då är den klar!
Paj 2 - Härlig Ansjovispaj

Ingredienser
1 sats pajdeg
300g Västerbottenost
 1 gul lök
 1 liten burk ansjovis


Äggstanning 
3 ägg 
3dl mjölk
salt och peppar
Hacka och stek löken tills den blir glansig utan att brynas.
Förgrädda pajskalet 10 min i 200 grader. Lägg i löken och hackad 
ansjovis och toppa med 2 dl riven västerbottenost.
Häll i ansjovisspadet i äggstanningen, vispa ihop och slå över fyllningen.
 Grädda mitt i ugn tills pajen får fin färg och har stelnat.
Klart för servering. Jag brukar servera dessa pajer med grovt hackad, 
helt naturell isbergsallad och cocktailtomater.
Räkskalen kokar jag ner till en fond som jag använder
 till soppor och grytor.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö