söndag 8 maj 2011

Kaffedags med smarriga Hallongrottor...

En god kopp kaffe sitter alltid fint. I alla år har jag druckit Gevalia och Löfbergs Lila och tyckte det var jättegott tills för 8 år sedan. Kaffe har idag blivit en trend och sorterna att välja på blir bara fler och fler och kaffemaskinerna har exploderat på marknaden. Själva köper vi hela bönor och maler i kaffemaskinen
och vår favoritböna för tillfället är italienska Lavazza Caffe Espresso,
ett starkt, smakrikt kaffe med mellanmörk rostning.



I USA kan man inte det här med kaffe alls, en regular coffe på hotell och restaurang smakar oftast mindre än te och amerikanarna kan inte förstå hur vi kan dricka starkt kaffe och speciellt inte utan socker, som dom själva vräker i. Men 1971 kom en smart man på idén och startade upp kaffekedjan
 Starbuck´s och vi blir lika glada varje gång vi kör förbi en när vi är där, för där kan man få sig en god kopp.


Jag är svag för småkakor och min absoluta favorit är Hallongrottan. 
Jag har tre varianter på Hallongrottor och alla är lika goda så välj den som passar dig bäst.
Min matberedare använder jag till jättemycket men främst till pajer, röror och mördegar. Den har hängt med sen jag flyttade hemifrån -96 och går fortfarande som en klocka...det kallar jag kvalitét. Denna är oxå något jag inte skulle kunna vara utan i mitt kök
Ingredienser till ca 12 st stora


Vanliga
125 g smör 
3/4 dl socker 
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl

Supermöra
125 g smör
2 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl
3/4 dl socker
2 tsk vanlijsocker
1 tsk bakpulver


Sockerfria

125 g smör
2 dl mjöl
0,5 dl potatismjöl 
2 tsk vaniljsocker 
1 tsk bakpulver

Blanda mjöl, socker och vanlijsocker i matberedare. 
Tillsätt smöret och kör tills det blir en fin mördeg. 

Rulla en längd och skär ut jämna bitar. 
Rulla små bollar och lägg i normalstora muffinsformar.
 Tryck en liten grop i varje och fyll med hallonsylt. 
Grädda 12 min i 200 grader. 
Efter 20 min kan kaffekalaset börja...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar