Fortsätt till huvudinnehåll

Chokladkaka med knäckigt kokostäcke...

I fredags kväll var det avslutning på min tennis och det blev 2 timmar hård träning med pajbuffé efteråt. Till kaffet bjöds det på underbart goda chokladrutor med kokostopping. 
Dom måste jag baka tänkte jag så jag letade och hittade några recept men jisses så mycket socker det var i alla recept jag hittade. 

I stället gjorde jag en variant med min favoritchokladkaka som jag toppade med kokos. Den kändes lite mer hälsosam och blev väldigt god. :))

Indgredienser


125 g smör
125 g 70% choklad
1,5 dl socker
3 äggulor
3 äggvitor


Sätt ugnen på 170 grader. Smörj och bröda en rund bakform (24 cm) med löstagbar botten. 

Smält smör och socker. 
Koka ihop tills sockret lösts upp.
 Smält ner chokladen och tillsätt till sist äggulorna.
Rör till en jämn smet och låt svalna något.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. 
Häll i chokladblandningen och rör om till en jämn smet. 
Låt svalna något. 
Häll upp blandningen i formen och grädda mitt i ugn i 20 min. 
Gör kokosglasyren under tiden kakan är i ugnen.
Kokosglasyr
100 g kokos 
50 g smör
0,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl grädde


Häll allt i en kastrull. 
Koka upp och sjud på svag värme i ca 5 min tills vätskan kokat in. 
Fördela kokosen på den förgräddade kakan. 
Grädda ytterligare 10 min till den fått fin färg.
Servera med en kopp gott kaffe







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö