Fortsätt till huvudinnehåll

Créme Brülée med choklad, apelsin och konjak...

I morgon kommer mina kära föräldrar hem och stannar över helgen så idag har jag satt ihop en tre-rätters meny till fredag kväll. Det mesta kommer jag laga på fredag men redan idag förbereder jag efterrätten som kommer bli en ny variant på Créme Brülée. Varför inte testa en variant med choklad? Jag hittade ett bra grundrecept i en av mina kokböcker men tyckte det blev lite tråkigt med bara chokladsmak så jag fick ta fram fantasin igen...
En kombination som alltid funkar är ju Choklad-Apelsin-Konjak och så blev det...

Ingredienser till 6 portioner


100 g mörk choklad med apelsinsmak (minst 70% kakao)
3 dl grädde
1,5 dl mjölk
1/2 msk konjak
1 msk rivet apelsinskal
4 äggulor
1 dl socker
rårörsocker till gratinering


Sätt ugnen på 150 grader. Koka ihop grädde och mjölk. Tillsätt hackad choklad, 
rivet apelsinskal och konjak och vispa ihop. Vispa äggulor och socker. 
Häll i chokladblandningen och vispa till en jämn smet. Låt svalna.
Fyll 6 eldfasta formar och ställ formarna i en till hälften vattenfylld ugnsfast form.
Grädda mitt i ugnen ca 50 min tills de stelnat.
Låt svalna eller ställ in i kylen om de görs dagarna innan.

Innan servering
Strö ett jämt lager rårörsocker på brüléerna och gratinera i 250 grader alt.
bränn med gasolbrännare tills sockret smällt och blivit knaprig.

Servera med en god stark kopp kaffe och en avec...

Fantastiskt gott!!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryg...

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 20...

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 mi...