Fortsätt till huvudinnehåll

Höstens Festmeny med Svamp, Hälleflundra och Choklad...

Hela dagen har jag längtat hem för att sätta klorna i köket och i min meny som jag planerat i stort sett hela veckan. Jag har förberett en del sedan i onsdags för att slippa stå i köket hela kvällen då mina kära föräldrar är på besök över helgen. Hela menyn blev jättelyckad, mamma o pappa var helt lyriska och DET är bra betyg.  :))




Menyn är helt baserad på Hälleflundran som jag fått av en kompis, vars hobby är fiske och jag vill än en gång tacka dig Johan för den fina fisken!! Stora fina filébitar likt en oxfilé blev basen till hela menyn.


Vit sås och vitt vin till fisk i all ära men en kraftig rödvinsås och ett glas rött tycker jag är minst lika gott till fisk och jag fick fram en superbra kombination av sött, salt och syrligt.


Så här blev festmenyn...


*
Aptitretare




Antipasti på spansk Iberico Salami, Serranoskinka, Parmesanost och Gorgonzola 
med mammas underbara tomatmarmelad


*
Förrätt


Krustad med timjandoftande svampstuvning


Vin
Penfolds Bin 28

*
Huvudrätt


Tournedos på Hälleflundra med parmesansmaksatt potatisterrin, knaperstekt sidfläsk, rödvinsreduktion, karamelliserad pärllök och smörstekta bönor


vin
Penfolds Bin 28

*
Dessert


Créme Brülée med choklad, apelsin och konjak

Dryck
Kaffe och Boulard Calvados


Recepten lägger jag ut inom kort...Ha en fortsatt skön fredagkväll!!!

Kommentarer

  1. Men Lina!! Guuud vilka härliga foton du tar!!! Å så fint du lagt upp maten. Å så gott det ser ut! Önskar jag hade hälften av din kreativitet.
    Du skulle ju kunna börja sälja matbilder för tusan!!!
    En stor kram till världens bästa matfotograf.
    Puss Marie

    SvaraRadera
  2. Tack hjärtat, va gullig du är! Fotograf får jag nog bli en annan gång men det är ju tur jag har en bra kamera! ;)
    Kramiz

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryg...

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 20...

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 mi...