Fortsätt till huvudinnehåll

Indisk Afton med Linas Kerala Curry Kyckling...

Idag tog jag verkligen ut svängarna och gav mig på Indiskt. Visst, man kan köpa jättegoda kryddblandningar från Santa Maria och bara blanda med lite cocosmjölk, sen är det klart men jag ville göra min egna variant. Det kändes som jag drog fram hela kryddsamlingen och jag har svårt att ange exakta mått som jag tog utan jag kände mig fram, vilket jag 
i o f s brukar göra. Det blev i alla fall ett mycket lyckat resultat. Gissa om jag blev glad. 
Nu kan jag indiskt oxå!! :)) 

Lite svårt att ange måtten men jag uppskattar att jag tog följande. 
Smaka hela tiden av kryddblandningen så att det blir en bra balans mellan kryddorna och tillsätt mer efter smak.
Ingredienser till 4 portiner
Tid: 30 min

Kryddblandning
2 krm curry
1 krm chilipeppar
1 krm cayennepappar
1 krm koriander
1 krm svartpeppar
2 krm spiskummin
2 krm vitlökspulver 

(gärna Alpnaering)
1 krm lökpulver
2 krm specialkrydda
(typ vegeta som innehåller salt och andra aromkryddor)
1 krm gurkmeja
2 tsk socker
rivet skal från 1 lime
1 tsk riven färsk ingefära
2 krm mortlad fänkålsfrön
2 krm svarta senapsfrön
10 blad färsk mynta

Blanda alla kryddorna i en skål.

500 g kycklinginnerfilé
1 burk cocosmjölk
1/2 dl grädde
1 stor skalad morot
100 g gröna bönor
Basmatiris

Skär kycklingen i tunna fina strimlor. Stek hastigt i olja tills den är genomstekt.

Häll 1 msk rapsolja i stekpappan och häll i kryddblandningen.
Fräs lite tills doften stiger.
Häll i den stekta kycklingen och fräs ihop med kryddorna.
Tillsätt cocosmjölk, grädde och mynta. Sjud i ca 10 min.
Krydda mer efter behov.
Skala morötterna precis som en potatis så du får tunna fina strimlor.
Blanchera bönorna i 2 min. Tillsätt bönor och morötter i såsen
och sjud ytterligare 5 min.
Servera med kokt Basmatiris, Naan-bröd och en god Raita

Raitan har jag inte gjort själv utan jag köpte faktiskt Santa Marias färdiga Raita-blandning för den är sååå god. Blanda den med 1 liten burk turkisk yoghurt och låt stå i kylen 30 min innan servering. Naan-brödet köpte jag oxå färdigt för jag orkade inte baka ikväll.
 Grädda brödet enligt anvisning.

Lyriskt Gott!
Ha en bra fredagkväll allihopa!!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryg...

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 20...

Linas Honungsglaserde Revben med sås och potatis...

Denna veckan har varit full med roligheter så det har verkligen varit bloggtorka. Torsdag och fredag var det After Work på Stars´n Stripes , först med vännerna sen med jobbet. Där åt jag Ceasarsallad och Babyback Rib´s med Coleslaw...slabbigt och gott. :) I lördags var vi på Melodifestivalen som gick av stapeln på Vida Arena i Växjö. Vi åt en 3-rätters supé innan det hela började. För och efterrätt var god men huvudrätten var ganska menlös och smakade inte så mycket och oxfilén var stekt på tok för länge. Det blev i alla fall en mycket trevlig kväll, båda bidragen som gick till final var mina favoriter. Vi fortsatte festen nere på PM där några andra vänner anslöt. En rolig helg med massor av  socialisering...det gillar vi!! :) Idag strålade solen när vi vaknade så vi började dagen med brunch...kan ni gissa var?? Jo, på Stars´n Stripes. Det känns som jag har bott där hela veckan! Nu får det vara nog med slabbmat ute och jag kan säga att det var underbart gott med redig husman ikvä...