Helgen gick undan och det är alltid lika kul att ha föräldrarna på besök. Det blev mycket prat, mat och lite tid på stan dessutom. Här kommer recept på huvudrätten som jag lagade i fredags.
Parmesansmaksatt potatisterrin
Denna var vekligen god och lätt att göra. Jag hittade receptet i en av systembolagets fina kokböcker som jag har men tog mer ost än vad receptet visade för jag vill ha mycket smak.
Ingredienser till 4 portioner
Tid: 50 min
10 mandelpotatisar
2 dl riven parmesan
1 msk olivolja
salt
salt
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en brödform (10x30 cm) med bakplåtspapper och smörj med smör. Skiva potatisen tunt, gärna i en mandolin. Varva potatis, ost, salt och olivolja. Vik pappret över potatiskakan så den täcks. Ställ gärna en tyngd på så att den pressas ihop. Grädda mitt i ugn i ca 45 min. Låt svalna innan servering. Skär fina bitar.
Ingredienser till 3 dl sås
Tid 1,5 timma
3 charlottenlökar
1 palsternacka
1 morot
1 morot
2 stora vitlöksklyftor
1 flaska rött vin
1 knippe färsk rosmarin
1 knippe färsk timjan
2 msk kalvfond
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger av fin sort
socker
smör
Fräs skuren lök, vitlök och rotfrukter i smör. Tillsätt resten och koka upp. Reducera vinet tills 1/3 återstår. Sila såsen och häll i en annan kastrull. Sjud och smaka av med socker och klicka till sist i smör för att blanka av såsen.
Till 4 personer
Tid: 15 min
250 g pärllök
2 msk balsamvinäger
1 msk socker
2 msk smör
Koka löken i vatten i ca 3 min. Sila och låt vattnet rinna av.
Smält smör och socker i en kastrull. Häll i löken och tillsätt vinägern.
Sjud under omrörning lite då och då i ca 10 min.
4 portioner
Tid: 7 min
800 g hälleflundra
salt
peppar
smör
Halstra Hälleflundran runt om i mycket smör i ca 3 min på varje sida. Storleken på fisken avgör stektiden. Steker man för länge blir fisken torr.
Garnera fisken med finskuret stekt sidfläsk och smörsteka bönor.
Kommentarer
Skicka en kommentar