Fortsätt till huvudinnehåll

Audition i två dagar...så här gick det till...

Idag fortsätter Sveriges Mästerkock och då från Umeå och Göteborg där jag gjorde min audition. För att ni ska få en liten uppfattning om vad jag har varit med om, då bara en bråkdel sänds på TV, vill jag berätta om min resa hit.


Att spela in TV tar tid och man får bara se en bråkdel av det vi utsatts för. Audition pågick i två dagar och resan hit har varit tuff och då kan ni ju själva räkna ut vad som väntar mig. :)

Då jag sökt till programmet blev jag kallad till audition som jag valde att göra i Göteborg eftersom min familj bor där. Första tävlingen bestod i att ta med sig en valfri rätt som vi skulle presentera inför en helt okänd jury, dessutom kall då det saknades uppvärmningsmöjligheter.

Dag 1
Tidigt på morgonen den 23 sept i fjol befann jag mig på Brewhouse där jag skulle presentera min rätt. Maten hade jag lagat hos mamma och pappa kvällen inanan. Jag bjöd på biffar med tryffel, potatispuré, madeirasås med tryffel och vitlökssauterade primörer samt rårörda lingon. Klassisk husman men på ett lite lyxigare sätt. Det borde gå hem, tänkte jag...


Bara ett antal personer hade kommit men kön blev längre och längre så till slut var vi ca 200 personer med kylväskor, matkassar och matkorgar som trängdes i kön.  Jisses tänkte jag, är det så här många jag konkurrerar med?? Detta gjorde ju mig inte mindre nervös precis. Efter att ha fyllt i lite papper och fått nummerlappar fick vi gå in i en sal i väntan på att bli uppropad. Jag hamnade ganska långt fram i kön så helt plötsligt ropades mitt nummer upp. Vi fick en liten stund på oss att lägga upp vår mat på ett representativt sätt sen gick vi in fem och fem till 4 okända jurymedlemmar som skulle bedöma oss och vår mat. Så nervös som jag var har jag inte varit på länge och när jag väl skulle presentera mig själv kändes det bara som jag svamlade...maten gick bättre tack och lov och det såg ut som dom gillade mina biffar men jag fick inte hoppa högt än. 


Bedömningen var snabbt över och därefter fick vi sitta ner och vänta lite till. Sen kom domen, antingen blev det ett NEJ eller KANSKE. Jag fick ett kanske och det betydde en chans till men innan man fick ett definitivt JA skulle man kunna få vänta ända till midnatt på det där samtalet. Men det kunde lika väl innebära att man var ute i fall de inte ringde. Jag var klar och kunde inte göra mer än att vänta. Måtte dom ringa!!!! Jag ville inte att det skulle sluta här!

Jag lämnade Brewhouse och mötte upp mamma och syrran på stan. Vi firade mitt ”kanske” och hade en helmysig dag med god mat och dryck i Saluhallen innan vi åkte hem.  Pappa hade lagat underbar mat till kvällen men jag kunde inte koppla av. Jag gick på nålar och tänkte....ring nån gång då!!!

Nån gång runt 17.30 ringer det i min mobil...jag vågade knappt kolla och hjärtat gick i 300 knyck...kände inte igen numret...jag svarade...det var dom!!! Jag fick ett JA och hade gått vidare till den avgörande uttagningen. JIPPI!!!

Resten av kvällen gick jag på moln...Dagen efter skulle jag alltså laga mat inför den riktiga juryn...Per Morberg, Leif Mannerström och Markus Aujalay...Förhoppningsvis blir det min biljett in till programmet. 

Den natten sov jag 3 timmar...

Idag sänds alltså programmet där jag gör min slutgiltiga audition inför den riktiga juryn och så här gick det till...

Dag 2
Kl. 7.56 infann jag mig i Gamlestaden med mina råvaror till den rätt som jag skulle laga på 40 min. Jag hade en stor hejarklack av familj och vänner med mig som peppade, mina nerver var i schack och jag var inte alls lika nervös som igår. Kan låta konstigt men idag skulle jag vara bakom en spis, där jag finner ro och där jag gör min grej som jag gjort så många gånger. Alla råvaror var uppackade och jag var laddad som tusan...klockan startade och jag fick 40 minuter på mig att laga min klassiska Hummersoppa med halstrade pilgrimsmusslor.

40 minuter gick fort men jag hade kontroll och allt smakade bra...nu återstod bara 10 minuters presentation inför den fruktade juryn...


Jag rullade in min vagn till juryn där de satt uppradade och såg allmänt allvarliga ut. Jag kunde inte annat än le när jag kom in och jag tyckte jag fick ett leende tillbaka fast dom ville se lite hårda ut. Jag kunde inte fatta att jag stod framför dessa tre män med sådan pondus som nu skulle bedöma min soppa. Jag var fortfarande lugn och vi småpratade lite medan jag hällde upp och garnerade klart, sen gick var och en fram och smakade av soppan... 


Kommer min soppa gå hem hos juryn och får jag ett förkläde??? Se hur det går ikväll kl. 20.00 på TV4...

Fortsättning följer...

Kommentarer

  1. Hoppas det gick bra, vi ska titta såklart=)

    Anja & Fredrik

    SvaraRadera
  2. Då får man säga grattis då!!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryg...

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 20...

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 mi...