Fortsätt till huvudinnehåll

Tournedos med inbakad potatis och rödvinsås...

Detta har verkligen varit en tumult vecka med mycket anspänningar inför Sveriges Mästerkock 2012 som började sändas den 9 Januari.

I torsdags lagade jag min grymma Hummersoppa till 50 personer på jobbet då vi hade årets första sopplunch. Det blev en succé och vi slog rekord men antal soppgäster. Media har oxå varit efter mig hela veckan och det har varit reportage i flera lokala tidningar som SMP, Växjönytt, Magazinet, jag har varit med i P4 Radio Kronoberg och igår kväll innan jag kom hem var jag med i 
Mix Megapol på Golden Friday. Riktigt skoj med denna uppståndelse för en sån här grej och jag måste säga att jag är stolt över mig själv. 
Jag kan ju tänka mig hur riktiga kändisar har det med media som 
ständigt jagar dom...Hihihi
VA!!! Hoppades jag på att får åka hem??? Tror inte det! :)

Hur som helst, det har varit ett äventyr utan dess like och jag ångrar inte en sekund att jag varit med i Sveriges Mästerkock 2012, trots att det inte höll hela vägen. Jag är nöjd med min insats, visst, kanske inte helt nöjd då jag kunde presterat bättre i sista tävlingen men det är ingen idé att älta det mer. Nu är jag ute ur leken och får helt enkelt acceptera det. Detta har gett mig erfarenhet och ännu mer blodad tand på min matlagning så jag hoppas kunna göra nåt nytt kul av det framöver. Nu går jag vidare...

Igår när jag kom hem efter jobbet var jag totalt slut, 
mest mentalt men vad gjorde jag då?
Jo, ställde mig i köket och lagade god mat till kvällen och drack ett glas rött. 
Det är avkoppling det! :)

Tournedos med inbakad potatis och rödvinsås
Ingredienser till 4 portioner
Tid: 60 min

800 g oxfilé 
(Rostas funkar oxå)
400 g potatis
150 g champinjoner
2 solo vitlök
150 g sockerärtor
1 dl Hackad salladslök
1 pkt smördeg på rulle
Sätt ugnen på 190 grader. Riv potatisen grovt och finhacka
 champinjoner och vitlök. Stek potatisen på låg värme i smör 
tills den är mjuk. Salta.
Fräs champinjoner och vitlök i smör. Salta.
Blanda svampen med potatisen.

Rulla ut smördegen och fördela potatisen. Rulla ihop
och pensla med ägg. Gratinera i 35 minuter. 
Låt svalna innan servering.
Fräs sockerärtor, hackad vitlök och salladslök i smör.
Salta och peppra.

Köttet
Skär köttet i 4-5 cm tjocka skivor. Salta och peppra. 
Stek runt om i smör, ca 3 min på varje sida. 
Låt vila i folie i ca 20 minuter.

Rödvinsås
1 morot
1 solo vitlök
1 gul lök
1 dl hackad fänkål
1 dl hackad rotselleri
1 knippe färsk timjan
5 dl rödvin
3 dl oxbuljong
1 msk tomatpuré
smör

Fräs grönsakerna i smör. Tillsätt vin och buljong och timjan. 
Koka ner och red ev. med lite mjöl och vatten. Montera till sist ner smöret.

Smaklig spis!!

Nu ska jag packa väskan och köra till en av min bästa vänner i Jönköping som jag inte träffat på ett tag. Men när vi väl ses känns det som igår. 
Det är vänskap det!! <3

Ha en mysig helg allihopa!!!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö