Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Heta Fläskfilélåda med Per Morberg...

Idag åkte Per Morberg fram igen, har ju en flaska kvar av hans nylanserade vin och den måste ju drickas upp. Det smakade väldigt bra till lite starkare 
mat som det blev ikväll. Vinet rundade av den starka eftersmaken i munnen och passade bra till den rökiga smaken som fläsket ger i grytan.


Jag har gått och längtat efter denna kvällen hela dagen då det varit väldigt intesivt vartenda helg under en lång tid. Men vilan blir inte lång, i mon nalkas det först barnkalas hos bästa vännens son följt av tjejfest igen med liveband och lite annat kul för just tjejer. 
Ser fram emot detta! ;)

Ingredienser till 4 personer

800 g fläskfilé
200 g champinjoner
200 g rökt sidfläsk
2 gula lökar
smör
3 dl steksky
3 dl grädde
1-2 tsk sambal oelek
1/2 dl kinesisk soja
salt
peppar
socker

Grytan
Skär fläskfilén i 1 cm tjocka skivor. Salta o peppra och bryn i smör. 
Koka ur stekskyn med vatten. 
Skär fläsket i stavar och fräs i en stekpanna. 
Skiva champinjoner och lök. Fräs var för sig i smör. 
Häll sedan över allt i en stor gryta.

Sätt ugnen på 200 grader
Såsen
Koka upp stekskyn och tillsätt grädde, soja, sambal oelek och smaka av med ev. salt och lite socker. Red med mjöl och vatten och sjud ca 10 min.
Häll sedan såsen över kött och övriga ingredienser i den stora grytan. 
Låt sjuda under tiden potatisen steks i ugn.
Potatis i ugn
Skiva potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. 
Lägg på en plåt och häll över olivolja. 
Vänd potatisen i olja och stek ca 20 min i ugnen.
Vänd potatisen några gånger under tiden den steks.
Sallad
Isbergssallad
gurka
5 cm purjolök
Dressing
1 msk rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
salt
 peppar

Blanda olja och vinäger i en salladsskål. Salta och peppra. 
Tillsätt hackad purjolök och låt stå och dra sig i dressingen.
Skär salladen och skölj i vatten. 
Slunga bort vattnet i en sil eller allra helst i en salladsslunga. 
Häll i hackad sallad och skivad gurka precis innan servering för att den ska hålla sig krispig och fräsch.

Bon Apetit!

Nu ska jag sjunka ner i soffan med mitt glas Per Morberg och se 
"The girl with the dragon tattoo"

Ha en skön helg där ute!!

Kommentarer

  1. Mums! Ser riktigt gott ut! :) dags att göra en ny beställning på herr morberg kanske? Hehe

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryg...

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 20...

Linas Honungsglaserde Revben med sås och potatis...

Denna veckan har varit full med roligheter så det har verkligen varit bloggtorka. Torsdag och fredag var det After Work på Stars´n Stripes , först med vännerna sen med jobbet. Där åt jag Ceasarsallad och Babyback Rib´s med Coleslaw...slabbigt och gott. :) I lördags var vi på Melodifestivalen som gick av stapeln på Vida Arena i Växjö. Vi åt en 3-rätters supé innan det hela började. För och efterrätt var god men huvudrätten var ganska menlös och smakade inte så mycket och oxfilén var stekt på tok för länge. Det blev i alla fall en mycket trevlig kväll, båda bidragen som gick till final var mina favoriter. Vi fortsatte festen nere på PM där några andra vänner anslöt. En rolig helg med massor av  socialisering...det gillar vi!! :) Idag strålade solen när vi vaknade så vi började dagen med brunch...kan ni gissa var?? Jo, på Stars´n Stripes. Det känns som jag har bott där hela veckan! Nu får det vara nog med slabbmat ute och jag kan säga att det var underbart gott med redig husman ikvä...