måndag 9 juli 2012

Krämig Skaldjursrisotto med en doft av Basilika...

Inte en dag utan regn och igår trodde jag aldrig det skulle sluta. Hela natten spöregnade det och man kunde läsa på nyheterna om all översvämning runt om i landet. Men under dagen sprack det upp och blev en fin dag så jag kunde njuta i solen några timmar på altanen. Framåt småtimmarna blev jag hungrig och var jättesugen på Risotto med nån fisk i så jag plockade fram det jag hade i frysen och snodde ihop en god lunch som vi avnjöt i solen. 


Ingredienser till 4 portioner

4 dl Zeta Carnaroliris 
1 gul lök
1 solo vitlök
1 dl vitt vin
1 liter fisk och hummerbuljong
salt
peppar
1/2 dl olivolja
2,5 dl riven parmesan

Smaksättning
200 g laxfilé
200 g torskfilé
100 g räkor med skal (helst färska)
1/2 dl hackade pinjenötter
1/2 dl hackad basilika
rivet limskal
olivolja

Förberedelser
Skär fisken i tärningar och skala räkorna.
Hacka basilika och pinjenötter.
Halstra fisken i olivolja några minuter.
Salta och peppra och riv över lite limeskal.

Risotton
Hacka lök och vitlök fint.
Koka upp fickbuljongen.
Fräs i 1/2 dl olivolja utan att få färg.
Rör sedan ner riset och fräs med löken tills oljan sugits 
upp och riset blivit blankt.
Häll i vinet och låt koka in i riset.
Rör om hela tiden.
När vinet kokat in, börja med att tillsätta 3 dl buljong och låt koka in,
 därefter tillsätt 1 dl åt gången.
Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tiden du tillsätter 
mer buljong. Risotton ska vara lös och kärnan ska kännas i riset för att få ett visst tuggmotstånd. Den tar ca 17-20 min att blir klar.

Häll ner fisken och basilikan när det återstår 2 minuter av koktiden.
Smaka av med salt och peppar.
Ta bort kastrullen från plattan och rör ner parmesanost och olivolja.
Rör om och servera direkt.

En smak av Italien - när den är som bäst!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar