Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsbakad lax med fetaosttäcke, whiskysås och färsk potatis...

I fredags var jag ledig och hade en skön dag hemma i köket med förberedelser inför kvällens tjejemiddag. Först tänkte jag laga en god köttbit men tänkte om när jag kom till affären där jag hittade fin lax, så det blev ett gammalt recept som jag inte lagat på länge. Kvällen kom och hem kom 4 glada vänner på strålande partyhumör. Vi åt och drack medan musiken spelades på hög nivå och innan vi cyklade ner till krogen på stan blev det dans i soffan som av nån anledning är en stående grej när jag har fest hemma. Tack tjejer för en supermysig kväll!


Ingredienser till 5 personer

5 laxfiléer
1/2 pkt fetaost
1/2 rödlök
2 msk kapris

Mosa ihop fetaosten med finhackad rödlök och kapris.
Gör ett snitt i laxen och täck filéerna med röran.
Gör nu såsen och koka potatisen. Låt laxen stå tills allt är klart.
Till sist, stek laxen på smord plåt i ugnen ca 10 min i 200 grader.
Servera laxen med kokt potatis och lite smörstekta sockerärtor
 och en grön sallad.

Whiskysås
1 gul lök
1 solo vitlök
1 msk hackad persilja
1 dl whisky
1dl vitt vin
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
2 msk konc. fiskfond
2 msk konc. hummerfond
salt
1 msk smör
2 tsk mjöl

Fräs hackad lök, vitlök och persilja i smör utan att får färg.
Tillsätt whisky och vin och koka ner till hälften.
Tillsätt grädde och buljong och låt sjuda ca 20 min.
Smaka av med salt och ev lite socker.
Sila såsen från löken och häll över i en ny gryta.
Gör en toppredning av smör och mjöl. 
Låt sjuda ytterligare 10 minuter.

Smaklig måltid!

Nu väntar 3 veckor med jobb men sen...åker jag och tjejerna till Mallorca en vecka!!!




Kommentarer

  1. Ugnsbakad lax är nog bland det godaste man kan äta i fiskväg.
    Jag brukar "fjärilsstycka" den om jag ska ha portionsbitar.

    http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/01/valkomna-hit.html

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö