söndag 15 juli 2012

Ugnsbakad lax med fetaosttäcke, whiskysås och färsk potatis...

I fredags var jag ledig och hade en skön dag hemma i köket med förberedelser inför kvällens tjejemiddag. Först tänkte jag laga en god köttbit men tänkte om när jag kom till affären där jag hittade fin lax, så det blev ett gammalt recept som jag inte lagat på länge. Kvällen kom och hem kom 4 glada vänner på strålande partyhumör. Vi åt och drack medan musiken spelades på hög nivå och innan vi cyklade ner till krogen på stan blev det dans i soffan som av nån anledning är en stående grej när jag har fest hemma. Tack tjejer för en supermysig kväll!


Ingredienser till 5 personer

5 laxfiléer
1/2 pkt fetaost
1/2 rödlök
2 msk kapris

Mosa ihop fetaosten med finhackad rödlök och kapris.
Gör ett snitt i laxen och täck filéerna med röran.
Gör nu såsen och koka potatisen. Låt laxen stå tills allt är klart.
Till sist, stek laxen på smord plåt i ugnen ca 10 min i 200 grader.
Servera laxen med kokt potatis och lite smörstekta sockerärtor
 och en grön sallad.

Whiskysås
1 gul lök
1 solo vitlök
1 msk hackad persilja
1 dl whisky
1dl vitt vin
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
2 msk konc. fiskfond
2 msk konc. hummerfond
salt
1 msk smör
2 tsk mjöl

Fräs hackad lök, vitlök och persilja i smör utan att får färg.
Tillsätt whisky och vin och koka ner till hälften.
Tillsätt grädde och buljong och låt sjuda ca 20 min.
Smaka av med salt och ev lite socker.
Sila såsen från löken och häll över i en ny gryta.
Gör en toppredning av smör och mjöl. 
Låt sjuda ytterligare 10 minuter.

Smaklig måltid!

Nu väntar 3 veckor med jobb men sen...åker jag och tjejerna till Mallorca en vecka!!!




1 kommentar:

  1. Ugnsbakad lax är nog bland det godaste man kan äta i fiskväg.
    Jag brukar "fjärilsstycka" den om jag ska ha portionsbitar.

    http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/01/valkomna-hit.html

    SvaraRadera