lördag 15 september 2012

Grillad Entrécote med krämig potatisgratäng och Sherrysky...

Hela våren och sommaren har varit full av aktivitet så denna helgen beslutade vi att bara vara hemma och slappa med god mat och bra film. Två helsköna kvällar och jag har hunnit med massor i hemmet oxå, vilket är skönt. Vi hade två biffar kvar som min man köpte i Mannerstöms Saluhall i veckan så det blev en klassisk rätt ikväll. Köttet var så bra så jag kan verkligen rekommendera alla att åka dit och handla om ni har vägarna förbi Sisjön i Göteborg.

Ingredienser
2 skivor entrécote á 250 g

Låt köttet vila ett par timmar i rumstemperatur.
Salta och peppra köttet innan grillning.
Grilla köttet i grilljärn/häll utan fett i 2 min på varje sida.
Låt vila 15 min.

Potatisgratäng till 4 personer
8-10 potatisar
4 dl grädde
1/2 purjolök
1 solo vitlök
salt
peppar
cheddarost

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Blanda grädden med pressad vitlök och smaka av med salt o peppar.
Varva skivad potatis och purjolök i e eldfast form.
Häll över grädden och ställ in i ugnen i 20 minuter.
Ta ut gratängen och strö över riven ost.
Grädda ca 20 min tills den fått fin färg och potatisen är mjuk.
Låt vila 15-30 minuter innan servering.

Sheryysky
smör
1 morot
1 lök
1 solo vitlök
1/2 palsternacka
1 dl sherry
2-3 msk sherryvinäger
2-3 dl vatten
oxfond
några droppar tryffelolja
salt
socker

Hacka grönsakerna och fräs i smör utan att få färg.
Tillsätt sherry och vinäger och reducera till hälften.
Tillsätt vatten och buljong.
Sjud och smaka av med salt, socker, peppar och tryffelolja.
Red såsen med lite mjöl och vatten och sjud 5 min till.

Igår kväll tittade vi på Promethus med Noomi Rapace, så nu kryper vi ner i soffan och kör Alien-Maraton resten av kvällen.
Trevlig helg allihopa!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar