Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Matiga Köttfärs & Kantarellpaj med Cheddarost och en touch av tryffel....

Vet inte om det ligger i luften men idag var jag helt slut efter jobbet trots att det varit ganska lugnt. Kanske därför då jag är van vid högvarv. Men det bästa som finns när jag kommer hem är att ställa mig i köket och skapa, det är ren avkoppling för mig.



I helgen firade vi min systerson som fyllt 15 år. Jag minns det som igår när han föddes och jag ilade upp till östra sjukhuset i Göteborg i min lilla bil för att se det lilla livet, bara några timmar gammal. Och nu är han redan 15!!! Vad tog tiden vägen? Han är och kommer alltid vara min ögonsten som jag älskar såååå!! Det var en mysig helg med nära och kära och en massa god mat förstås.


Innan jag åkte hem tog jag en tur in till Göteborg och shoppade lite. Det blev lite kläder och en påse med kantareller som jag gjorde en ny smarrig paj av. Det bästa med paj är att man kan improvisera och idag komponerade jag ihop en ny kantarellpaj och jisses så god den blev!!! Något att se fram emot i morgon kväll när jag har Dallas-kväll med bästa vännen. :))


Ingredienser

500 g nötfärs
200 g kantareller
1 stor gul lök
2 solo vitlökar
1 dl vitt vin
oxfond
1 krm fin tryffelolja
2 msk hackad persilja
salt
peppar
lite socker
200 g riven cheddarost

Pajdeg
3 dl mjöl
125 g smör
1/2 tsk salt
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Gör pajdegen enklast i matberedaren.
Använd en djup springform.
Förgrädda pajdegen 10 min.


Äggstanning
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk hackad timjan
salt
grov svartpeppar

Köttfärsen
Stek kantarellerna i smör tills dom svettats ur.
Tillsätt lök och nätfärs och fräs tills köttet är genomstekt.
Pressa ner vitlöken och salta och peppra.
Tillsätt vin och oxfond och låt koka in.
Smaka av med lite socker.
Vänd ner hackad persilja och låt sjuda.
Blanda under tiden äggstanningen.
Fyll pajskalet med färsen.
Toppas med ost och häll på äggstanningen.
Grädda ca 25 min tills pajen stelnat och är fint gyllenbrun.
Severa med en god sallad.

Nu fortsätter den sköna kvällen i soffan med TV och film.
Ha en go kväll där ute!






Kommentarer

  1. Shit vad god den låter!! Lääängtar tills ikväll, när jag får provsmaka!! :))
    När jag gjorde Kantarellpaj för nåt år sen, blev det bara med kantareller och västerbottenost. Tråkigt, men helt ok. Jag har ju inte din förmåga att skapa och hitta det där lilla extra som förhöjer smaken.
    Kram <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kantareller och västerbotten hade jag i min förra paj och det är ju oxå supergott!!
      Ses ikväll!!
      Kramiz

      Radera
  2. Hejsan :) jag bruka följa din blogg :) jag har en fråga till dig , ha du något bra tips eller "recept" på hur man gör en god krämig ädelost sås ? som pasta med ädelostsås?

    Mvh Lisette

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö