Fortsätt till huvudinnehåll

Linas T-benstek med Rotfruktskaka och Café de Paris-smör...


I fredags hämtade jag 6 stora, tjocka, feta och fina T-benstekar som vi specialbeställt i veckan. Det är första gången jag lagar T-benstek och senast vi åt det var i Miami 2011 och det var då vi blev fast. Det var en bit på 800 gram som vi delade på, helt underbart god men självklart orkade vi inte äta upp allt. Till det åt vi vitlöksspenat och ett underbart foliebakat vitlöksbröd som totalt badade i fett. Låter kanske inte bra med det var ljuvligt gott. Våra bitar som vi köpt var på ca 500 g styck så våra kära vänner kom hem igår kväll och hjälpte oss att tömma faten. Det blev en jättemysig kväll med
 mycket skratt och prat in på småtimmarna.


Ingredienser till 4 personer
4 st T-benstekar (4 cm tjocka)
salt
peppar

Stek köttet i grilljärn eller på grillhäll runt om.
Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 64 grader.
Låt vila 15 min innan servering.

Rotfruktskaka till 4 portioner
8 potatisar
1 stor morot
1 stor palsternacka
riven västerbottenost
olivolja
salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva potatis jättetunt. 
Strimla långa skivor av morrötter och palternacka med potatisskalaren.
Kläd en djup avlång ugnsfast form med ett helt bakplåtspapper 
så sidorna även täcks.
Smörj med olivolja.
Varva potatis, morrötter och palsternacka.
Ringla över olivolja, riven ost och salt och upprepa.
Vik över/förslut bakplåtspappret över kakan och pressa ihop paketet.
Grädda ca 30 min.
Öppna upp paketet och låt kakan få lite färg i ytterligare 10 minuter.


Café de Paris-smör

200 g smör
1 charlottenlök
1 solo vitlök
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
0,5 krm Cayennepeppar
0,5 krm Paprikapulver
persilja
Franska örter alt.
en färdig kryddblandning
salt
peppar

Jag har inga exakta mått på alla kryddor utan smakar mig fram.
Mixa allt i matberedaren och lägg i folie i kylen eller portionera i små skålar.

Sauterad spenat
500 g spenat
1 soli vitlök
smör
salt

Stek spenaten hastigt i smör och tillsätt hackad vitlök. 
Smaka av med salt.

Meny

*
Entrée

Pinchos med spansk Manchego och ibérico skinka.
Bruschetta-Pinchos med tomatröra.



*
Huvudrätt

T-benstek med rotfruktskaka, vitlökssauterad spenat och Café de Paris-smör



*
Dessert

Päronkaka med mandeltäcke och vispad grädde



*
Dryck

Penfolds Hyland 2009, Shiraz
Penfolds Konunga Hill, 2007, Shiraz

Alltid-lika-glada-och-goaste-William och jag
Tack vänner för en mysig kväll <3<3<3





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö