söndag 23 september 2012

Linas T-benstek med Rotfruktskaka och Café de Paris-smör...


I fredags hämtade jag 6 stora, tjocka, feta och fina T-benstekar som vi specialbeställt i veckan. Det är första gången jag lagar T-benstek och senast vi åt det var i Miami 2011 och det var då vi blev fast. Det var en bit på 800 gram som vi delade på, helt underbart god men självklart orkade vi inte äta upp allt. Till det åt vi vitlöksspenat och ett underbart foliebakat vitlöksbröd som totalt badade i fett. Låter kanske inte bra med det var ljuvligt gott. Våra bitar som vi köpt var på ca 500 g styck så våra kära vänner kom hem igår kväll och hjälpte oss att tömma faten. Det blev en jättemysig kväll med
 mycket skratt och prat in på småtimmarna.


Ingredienser till 4 personer
4 st T-benstekar (4 cm tjocka)
salt
peppar

Stek köttet i grilljärn eller på grillhäll runt om.
Ställ in i ugnen och stek till en innertemperatur på 64 grader.
Låt vila 15 min innan servering.

Rotfruktskaka till 4 portioner
8 potatisar
1 stor morot
1 stor palsternacka
riven västerbottenost
olivolja
salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva potatis jättetunt. 
Strimla långa skivor av morrötter och palternacka med potatisskalaren.
Kläd en djup avlång ugnsfast form med ett helt bakplåtspapper 
så sidorna även täcks.
Smörj med olivolja.
Varva potatis, morrötter och palsternacka.
Ringla över olivolja, riven ost och salt och upprepa.
Vik över/förslut bakplåtspappret över kakan och pressa ihop paketet.
Grädda ca 30 min.
Öppna upp paketet och låt kakan få lite färg i ytterligare 10 minuter.


Café de Paris-smör

200 g smör
1 charlottenlök
1 solo vitlök
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpuré
0,5 krm Cayennepeppar
0,5 krm Paprikapulver
persilja
Franska örter alt.
en färdig kryddblandning
salt
peppar

Jag har inga exakta mått på alla kryddor utan smakar mig fram.
Mixa allt i matberedaren och lägg i folie i kylen eller portionera i små skålar.

Sauterad spenat
500 g spenat
1 soli vitlök
smör
salt

Stek spenaten hastigt i smör och tillsätt hackad vitlök. 
Smaka av med salt.

Meny

*
Entrée

Pinchos med spansk Manchego och ibérico skinka.
Bruschetta-Pinchos med tomatröra.



*
Huvudrätt

T-benstek med rotfruktskaka, vitlökssauterad spenat och Café de Paris-smör



*
Dessert

Päronkaka med mandeltäcke och vispad grädde



*
Dryck

Penfolds Hyland 2009, Shiraz
Penfolds Konunga Hill, 2007, Shiraz

Alltid-lika-glada-och-goaste-William och jag
Tack vänner för en mysig kväll <3<3<3





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar