Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Timjandoftande Kantarell & Västerbottenostpaj...

Det blev ingen svampplockning i helgen, tiden räcke helt enkelt inte till när det stod annat kul på schemat samt att vädret var för bra för att befinna sig i en myggrik skog där jag förmodligen inte ens skulle hitta nån svamp. I stället handlade jag fina kantareller till hyfsat bra pris på Citygross idag.
Det var en skön kväll idag men jag var rätt sliten efter helgens stora kräftskiva så det blev lite matlagning och avkoppling i köket innan jag sjönk ner i soffan. En supersmarrig kantarellpaj till veckans matlåda blev resultatet. 
Jag är av den åsikten att bara vilja ha en touch av kantarellsmak, alltså inte att smaken ska ta över allt annat och enligt mig blev denna pajen helt perfekt.
Ingredienser till 1 normalstor paj

Pajdeg
3 dl mjöl
125 g smör
salt
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Gör pajdegen enklast i matberedaren.
Kavla ut och fyll pajformen.
Förgrädda 10 min.

Fyllning
200 g Kantareller
2 solo vitlök
2 msk hackad timjan
150 g västerbottenost
salt
peppar

Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk hackad timjan
salt
peppar

Stek kantarellerna i smör tills dom svettats ur all vätska.
Tillsätt hackad vitlök och timjan och fräs nån minut till.
Smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop äggstanningen och häll i svampblandningen och osten.
Fyll pajskalet och grädda tills pajen är gyllenbryn och blivit fast.
Server med en fräsch sallad.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö