söndag 16 september 2012

Mammas Päronkaka med mandeltäcke...

Förra helgen när jag var hos mamma och pappa fick jag med mig päron från deras trädgård så idag gjorde jag mammas goda päronkaka till efterrätt. Den är både enkel att göra men framför allt väldigt god. Konstigt att jag aldrig gjort den någon gång?? Något att bjuda på nästa helg tror jag.

Ingredienser till 4 personer
8 päron
6 dl vatten 
4 msk socker

Skala och kärna ur päronen. 
Skär dom i klyftor och förväll i sockervatten 3-5 min.
Häll av vattnet och låt rinna av.

Mandeltäcke
2 dl sötmandel
100 g smör
1 dl socker
rivet skal från 1/2 citron
2 ägg

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka mandeln enklast i en matberedare och lägg hacket i en skål.
Mixa smör och socker och tillsätt mandel och citronskal.
Tillsätt äggulorna, en i taget, och vispa ihop.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Smörj en eldfast form och lägg på päronen.
Täck päronen med smeten.
Grädda i ugn ca 30 min tills kakan är gyllenbrun.
Servera med vispad grädde och garnera med rivet citronskal.






1 kommentar:

  1. Mums! Jag gör ofta bakverk på päron. Päron gör dom så saftiga!

    SvaraRadera