lördag 20 oktober 2012

Linas Chevré-Toast och Ryggbiff med krämig Svampsås...

Tro det eller ej men idag vaknade vi upp till 19 gradig värme ute och det är i slutet av oktober. En härlig dag som ska spenderas på hemmaplan. I går kväll lagade jag en god middag på fina marmorerade ryggbiffar som jag köpte i charken på ICA Maxi och måste nog säga att det var den bästa ryggbiffen jag ätit...hur mör som helst. Till köttet gjorde jag en god svampsås på både portabello och kantareller och lite sauterade primörer vid sidan om. Till förrätt blev det en lite Chevré-toast och till den skulle jag haft fikon men dom kom aldrig med hem från affären så jag fick improvisera lite i stället. Hur som helst blev den en utsökt måltid innan det blev dags att gå ut och dansa till 
"Rakt över disk" med Claes "Clabbe" af Geijerstam som var DJ på Lagerlunden.
En mycket rolig och spontan kväll då vi inte alls tänkte gå ut...

Chevré-toast med honung och pekannötter

2 skivor surdegsbröd
1 bit god Chevré
Honung
1 näve pekannötter

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka nötterna lite och rosta i en het panna utan att brännas.
Ringla olivolja på brödet och stek runt om.
Skär 1cm-tjocka skivor chevré och lägg på brödet.
Ringla över honung och ställ in i ugnen ca 5 min tills osten smällt lite.

Ryggbiff med krämig svampsås och primörer

Köttet
4 marmorerade ryggbiffar
salt
peppar

Låt köttet ligga och bli rumsvarmt innan tillredning.
Stek köttet 2-3 min på varje sida.
Låt vila under folie.

Såsen
100 g kantareller
2 portabello svampar
1 gul lök
1/2 dl vatten
3 dl grädde
1 krm fin tryffelolja
1-2 msk kalvfond
1 msk sherryvinäger
salt
peppar
socker

Skär svampen och löken fint.
Fräs först svampen i smör tills den svettats ur all vätska.
Tillsätt löken och fräs en stund utan att få färg.
Tillsätt vatten, vinäger och fond och låt koka ner något.
Tillsätt grädden och smaka av med tryffelolja och kryddor.
Låt sjuda ca 20 min tills såsen blivit krämig.

Sauterade Primörer
150 g harricot verts
1 knippe sparris
1,5 dl Findus gröna små ärtor
1 solo vitlök
smör
salt

Skär av knopparna från bönorna och skär sparrisen.
Förväll bönor och sparris ca 2 min i kokande vatten.
Häll av vattnet och låt rinna av.
Fräs bönor och sparris hastigt i mycket smör.
Tillsätt hackad vitlök och ärtor och fräs lite till.
Smaka av med salt. 
Stek inte för länge så grönsakerna behåller sin krispighet.

Då var det serverat, Smaklig måltid!

Nu väntar soffan och lite bra film sen blir det Pizza-bakning...
recept på detta kommer i mon!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar