fredag 2 november 2012

Linas Helstekta Oxfilé på Rotfruktsbädd med hett kryddsmör...

Hela veckan har influerats av Halloween och Alla helgons helg. I onsdags när jag åkte hem kom jag på att jag glömt köpa godis, för jag visste ju att det skulle springa en massa utklädda barn på gatan. Och mycket riktigt, så fort jag kom hem stod det första gänget utanför huset och tisslade och tasslade.

-Oj, va läskiga ni ser ut sa jag till dom.
-Bus eller godis säger dom då.
-Om jag väljer bus i stället för godis vad gör ni då, frågade jag.
Lille Melker, vår granne svarar.
-Jo, då slänger vi toapapper i din trädgård.
-Nämen det vill jag ju inte, då får ni godis i stället, sa jag.
-Jaaaaaa, utbrast alla tre i kör och fyllde sin godispåse med mer godis.
Dom är ju för roliga! Fler barn kom under kvällen så godiset gick åt kan jag ju säga och vi slapp som tur var äta upp det.

Ikväll blir det en lugn och skön fredag med "24"-maraton igen och till kvällen åt vi en tvårättersmeny och drack lite gott rödtjut.

Ingredienser till 4 personer

800 g oxfilé
2 stora palsternackor
2 stora mörrötter
6 charlottenlökar
1 stor solovitlök
8 stora potatisar
4 dl rött vin
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl hackad timjan
3 msk charlottenlöksfond
salt
peppar
smör

Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och peppra köttet och bryn runt om i smör.
Skär lök och rotfrukter i jämnstora bitar.
Blanda vin, vinäger, timjan och fond.
Lägg rotfrukterna på en plåt.
Häll över vinet och lägg köttet ovanpå och stek i ugn tills köttet har en innetemperatur på 55 grader. Ta ut köttet och låt vila i folie.
Fortsätt steka rotfrukterna tills de är genomstekta.
Skiva köttet och lägg tillbaka på rotfruktsbädden.
Skiva smöret och lägg över köttet.
Efterstek lite till i ugn tills smöret smällt något.
Servera direkt med ett gott rött vin.

Sambal-kryddsmör
150 g smör
2-3 tsk sambal oelek
1 pressad solo vitlök

Blanda allt och ställ in smöret i kylen.

Servera och njut!


5 kommentarer:

  1. Varför tar rotfrukterna så lång tid? Är van vid att steka potatisklyftor i ugn med olja och det tar lite tid men de här blir ju aldrig klara... Ska rotfrukterna "bada" i marinad/vin? Alltså täcka dem för att bli klara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym!
      Nä, de ska inte bada i marinad men allt ska hällas på och rotfrukterna kommer dra till sig viss del av vätskan. rotfrukterna tar sådär 30-40 min men känn med en potatissticka så de är genomstekta fast med visst tuggmotstånd. Lycka till! Mvh Lina

      Radera
  2. Jag skrev en kommentar här men det finns inte kvar längre? Hur är det tänkt att rotfrukterna ska bli klara? Ska de koka i vinet eller vad går receptet ut på? Det tog evigheter för mina rotfrukter att bli färdiga att serveras. De var fortfarande lite hårda efter att köttet blivit klart. Frustrerande när man måste vänta in och köttet börjar svalna. Är annars van att steka rotfrukter med olja i ugn. Går betydligt snabbare så vad är det för fel jag gör när jag följer detta recept?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett tips kan vara att höja värmen när du tagit ut köttet om du tycker det tar tid med rotfrukterna. Det kan ju skilja lite på ugn och ugn oxå. Jag använder varmluft och då motsvarar 200 grader 225 grader i en vanlig ugn. Lycka till!

      Radera
  3. oj nu såg jag visst att du svarat på tidigare inlägg. Sorry! :)

    SvaraRadera