Igår var jag på stan nästan hela dagen. Det blev en sån där härlig spontan dag med fika och barhäng. Jag och min vän Jenny tog en långfika på Palladium PM Bröd & Sovel, en mysig bistro mitt i stan med en massa goda bakverk, smörgåsar och gott kaffe. Där satt vi och pratade i några timmar innan vi gick vidare till Condecco där vi drack ett par öl. Sen var det bara hem och göra sig i ordning för kvällen. Det blev först lite soffhäng hos Jenny innan vi gick vidare till Café DeLuxe och slutligen PM. En kulig kväll med en massa roliga möten. Idag var jag pigg som en lärka trots att det blev sent i säng men jag började dagen med en skön promenad till affären där jag handlade allt till dagens middag.
Ingredienser till 4 portioner
Tid: ca 60 min
4 st torskryggar (500 g)
200 g färska räkor
200 g trattkantareller
8 potatisar
Champagnesås
5 dl vatten
4 dillkvistar
4 persiljekvistar
1 solo vitlök
1 msk hummerfond
2 msk champagnevinäger
2 dl grädde
salt
peppar
socker
3 msk smör
3 msk mjöl
Skala räkorna och spara skalen.
Koka upp vatten med dill, persilja, hackad vitlök, räkskal och fiskbuljong.
Koka ner fonden till hälften.
Salta och peppra torsken och lägg torsken i fonden och låt brässera 3 min.
Ta upp torsken och sila fonden till såsen.
Gör en bottenredning av mjöl och smör.
Häll i fonden och låt koka upp.
Tillsätt grädde och smaka av med salt och lite socker.
Låt sjuda ca 20 min. Rör om ibland.
Stek svampen hårt i smör tills den svettats klart.
Potatismos
8 potatisar
100 g smällt smör
2 dl mjölk
salt
peppar
socker
dill
Koka potatisen i saltat vatten tills den nästan kokat sönder.
Stöt potatisen och häll i smör och mjölk.
Vispa ett fint mos och smaksätt med salt, peppar, lite socker och dill.
Gratängen
Sätt ugen på 200 grader.
Lägg torskryggarna i mitten av en eldfast form.
Lägg moset i klickar runt om fisken.
Häll över hälften av såsen.
Gratinera i ugn ca 10 min tills moset fått lite färg på topparna.
Ta ut gratängen och toppa med räkor, svamp och dill.
Servera med en härlig grön sallad.
Kommentarer
Skicka en kommentar