Fortsätt till huvudinnehåll

Linas Torskgratäng med Champagnesås, Räkor och Trattkantareller...

Igår var jag på stan nästan hela dagen. Det blev en sån där härlig spontan dag med fika och barhäng. Jag och min vän Jenny tog en långfika på Palladium PM Bröd & Sovel, en mysig bistro mitt i stan med en massa goda bakverk, smörgåsar och gott kaffe. Där satt vi och pratade i några timmar innan vi gick vidare till Condecco där vi drack ett par öl. Sen var det bara hem och göra sig i ordning för kvällen. Det blev först lite soffhäng hos Jenny innan vi gick vidare till Café DeLuxe och slutligen PM. En kulig kväll med en massa roliga möten. Idag var jag pigg som en lärka trots att det blev sent i säng men jag började dagen med en skön promenad till affären där jag handlade allt till dagens middag.


Ingredienser till 4 portioner
Tid: ca 60 min

4 st torskryggar (500 g)
200 g färska räkor
200 g trattkantareller
8 potatisar

Champagnesås
5 dl vatten
4 dillkvistar
4 persiljekvistar
1 solo vitlök
1 msk hummerfond
2 msk champagnevinäger
2 dl grädde
salt
peppar
socker
3 msk smör
3 msk mjöl

Skala räkorna och spara skalen.
Koka upp vatten med dill, persilja, hackad vitlök, räkskal och fiskbuljong.
Koka ner fonden till hälften.
Salta och peppra torsken och lägg torsken i fonden och låt brässera 3 min.
Ta upp torsken och sila fonden till såsen.
Gör en bottenredning av mjöl och smör.
Häll i fonden och låt koka upp.
Tillsätt grädde och smaka av med salt och lite socker.
Låt sjuda ca 20 min. Rör om ibland.
Stek svampen hårt i smör tills den svettats klart.

Potatismos
8 potatisar
100 g smällt smör
2 dl mjölk
salt
peppar
socker
dill

Koka potatisen i saltat vatten tills den nästan kokat sönder.
Stöt potatisen och häll i smör och mjölk.
Vispa ett fint mos och smaksätt med salt, peppar, lite socker och dill.

Gratängen
Sätt ugen på 200 grader.
Lägg torskryggarna i mitten av en eldfast form.
Lägg moset i klickar runt om fisken.
Häll över hälften av såsen.
Gratinera i ugn ca 10 min tills moset fått lite färg på topparna.
Ta ut gratängen och toppa med räkor, svamp och dill.
Servera med en härlig grön sallad.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryg...

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 20...

Linas Honungsglaserde Revben med sås och potatis...

Denna veckan har varit full med roligheter så det har verkligen varit bloggtorka. Torsdag och fredag var det After Work på Stars´n Stripes , först med vännerna sen med jobbet. Där åt jag Ceasarsallad och Babyback Rib´s med Coleslaw...slabbigt och gott. :) I lördags var vi på Melodifestivalen som gick av stapeln på Vida Arena i Växjö. Vi åt en 3-rätters supé innan det hela började. För och efterrätt var god men huvudrätten var ganska menlös och smakade inte så mycket och oxfilén var stekt på tok för länge. Det blev i alla fall en mycket trevlig kväll, båda bidragen som gick till final var mina favoriter. Vi fortsatte festen nere på PM där några andra vänner anslöt. En rolig helg med massor av  socialisering...det gillar vi!! :) Idag strålade solen när vi vaknade så vi började dagen med brunch...kan ni gissa var?? Jo, på Stars´n Stripes. Det känns som jag har bott där hela veckan! Nu får det vara nog med slabbmat ute och jag kan säga att det var underbart gott med redig husman ikvä...