söndag 27 januari 2013

Loco Moco...Hawaiiansk husman...


Idag har jag och en vän varit på Loppis-runda i Moheda och jag fyndade lite köksattiraljer i nysilver, som jag inte kan få nog av, samt gamla bokmärken. :-) Jag var en stor samlare av bokmärken när jag var liten och har kvar hela min samling vilken är kul att titta på ibland. :-) Det är sällan man ser bokmärken i affärerna och barn verkar inte samla heller nuförtiden. Det är idag 3 veckor sedan vi kom hem från Hawaii och det känns som evigheter sedan. Åhhh som jag längtar tillbaka! Men för att få lite flashbacks lagade jag till en Loco Moco, som är en typisk lokal rätt på Hawaii. Vi åt den ett par gånger och idag gjorde jag min egna tolkning av den, vilken blev godare än de vi åt på Hawaii enligt min man. :-) Rätten är enkel och baseras på en nötfärs-biff på en bädd av ris. Runt riset hälls en god skysås, ibland med lök och grädde men ibland bara som en sky. De vi åt var aningen smaklösa i såsen och det är ju den och den goda grillade biffen som gör hela rätten. :-) Hur som helst, jag fick ihop en bra Loco Moco och det är både en enkel och billig rätt att laga. Vad sägs om mat för 4 personer för dryga 80 kr!! Det ni! :-)

Ingredienser till 4 portioner
  • 500 g nötfärs
  • salt
  • peppar
  • 1 krm fin tryffelolja (akn undvaras)
  • 4 ägg
  • kokt ris
  • Sås
  • 1,5 gul lök
  • salt
  • smör
  • 2 tsk sirap
  • 3 dl steksky
  • 1-2 msk konc. kalvfond
  • 1-2 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk hackad timjan
  • 1 dl grädde
Koka riset enligt anvisning. Sätt ugnen på 125 grader. Blanda nötfärsen med salt, peppar och smaksätt med tryffelolja. Forma 4 biffar och stek hastigt i smör runt om. Lägg biffarna på ett fat och ställ in i ugnen ca 10 min. Ta ut och låt vila under folie. Koka ur stekpannan med 3 dl vatten och ta vara på stekskyn. Skiva löken fint och fräs i smör några minuter. Tillsätt salt och sirap och sautera hastigt några minuter. Slå över stekskyn, buljong, vinäger och hackad timjan. Sjud ca 5 min och häll därefter på grädden. Lår sjuda 5-10 min till. Smaka av med färsk timjan och ev. lite salt. Stek 4 ägg endast på ena sida så äggulan är lite lös inuti. Servera rätten i djupa tallrikar. Lägg riset i en hög med en biff ovanpå och toppa med ett stekt ägg. Häll löksåsen runt om och garnera med lite timjan.
Mina fina loppisfynd :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar