Fortsätt till huvudinnehåll

Loco Moco...Hawaiiansk husman...


Idag har jag och en vän varit på Loppis-runda i Moheda och jag fyndade lite köksattiraljer i nysilver, som jag inte kan få nog av, samt gamla bokmärken. :-) Jag var en stor samlare av bokmärken när jag var liten och har kvar hela min samling vilken är kul att titta på ibland. :-) Det är sällan man ser bokmärken i affärerna och barn verkar inte samla heller nuförtiden. Det är idag 3 veckor sedan vi kom hem från Hawaii och det känns som evigheter sedan. Åhhh som jag längtar tillbaka! Men för att få lite flashbacks lagade jag till en Loco Moco, som är en typisk lokal rätt på Hawaii. Vi åt den ett par gånger och idag gjorde jag min egna tolkning av den, vilken blev godare än de vi åt på Hawaii enligt min man. :-) Rätten är enkel och baseras på en nötfärs-biff på en bädd av ris. Runt riset hälls en god skysås, ibland med lök och grädde men ibland bara som en sky. De vi åt var aningen smaklösa i såsen och det är ju den och den goda grillade biffen som gör hela rätten. :-) Hur som helst, jag fick ihop en bra Loco Moco och det är både en enkel och billig rätt att laga. Vad sägs om mat för 4 personer för dryga 80 kr!! Det ni! :-)

Ingredienser till 4 portioner
  • 500 g nötfärs
  • salt
  • peppar
  • 1 krm fin tryffelolja (akn undvaras)
  • 4 ägg
  • kokt ris
  • Sås
  • 1,5 gul lök
  • salt
  • smör
  • 2 tsk sirap
  • 3 dl steksky
  • 1-2 msk konc. kalvfond
  • 1-2 msk vit balsamvinäger
  • 1 msk hackad timjan
  • 1 dl grädde
Koka riset enligt anvisning. Sätt ugnen på 125 grader. Blanda nötfärsen med salt, peppar och smaksätt med tryffelolja. Forma 4 biffar och stek hastigt i smör runt om. Lägg biffarna på ett fat och ställ in i ugnen ca 10 min. Ta ut och låt vila under folie. Koka ur stekpannan med 3 dl vatten och ta vara på stekskyn. Skiva löken fint och fräs i smör några minuter. Tillsätt salt och sirap och sautera hastigt några minuter. Slå över stekskyn, buljong, vinäger och hackad timjan. Sjud ca 5 min och häll därefter på grädden. Lår sjuda 5-10 min till. Smaka av med färsk timjan och ev. lite salt. Stek 4 ägg endast på ena sida så äggulan är lite lös inuti. Servera rätten i djupa tallrikar. Lägg riset i en hög med en biff ovanpå och toppa med ett stekt ägg. Häll löksåsen runt om och garnera med lite timjan.
Mina fina loppisfynd :-)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö