Fortsätt till huvudinnehåll

Äpple & Dragonfylld Fläskkarré med Cidersås...

Det blev en slapp söndag efter en heldag i Melodifestivalens tecken i lördags. Det var vår leverantör Samsung som bjudit mig och två kollegor samt 9 andra från telecombranschen. Vi hämtades med buss i Växjö och fortsatte via Kalmar där vi hämtade mer folk så det blev sammanlagt 6 timmar buss den dagen...Sådär kul men busschaffisen Uffe körde på bra och det var ju lite galej på bussen både dit och hem. :-) Väl på plats i Karlskrona åt vi en mingelbuffé på First Hotel där vi träffade andra kollegor i branschen. Sen var det dags att ta sig till Telenor Arena och lyssna på de första 8 bidragen innan vi åkte hem igen. Flera av oss var på G när vi anlände till Växjö så vi fortsatte till PM och festade vidare inpå natten. :-) Med andra ord var det perfekt att göra en söndagsstek som skötte sig själv i ugnen och det blev supergott! :-)


Ingredienser till 4 personer
  • 1 kg hel fläskkarré
  • 1 äpple
  • 1 msk färsk eller torkad dragon
  • salt
  • peppar
  • Sås
  • 4 dl steksky
  • 2 dl äppelcider
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk köttbuljong
  • salt
  • torkad dragon
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Skala äpplet och skär tunna skivor. Gör ett snitt i karrén och fyll med äppelskivor och dragon. Gnid in karrén i dragon, salt och peppar. Lägg köttet i en ugnfast form och stek 90-120 min. Vänd steken efter halva tiden. Ta ut steken och låt vila i folie. Häll 4 dl vatten i formen och ställ in i ugnen några minuter så stekskyn koka ur lite. Häll skyn i en kastrull/sauteuse och tillsätt.cider. Koka upp och sjud 5-10 minuter. Tillsätt grädden och koka upp. Låt sjuda ytterligare 10-15 min. Smaka av med lite buljong, salt och dragon. Skär köttet i centimeter tjocka skivor och servera med ugnstekt potatis och sauterad savoykål. Smaskens! :-)



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö