Fortsätt till huvudinnehåll

Tjejfest med Toast Skagen, Baconinlindad Kycklingroulad och Chokladtårta med Lime Curd...

Festen är över och jag har precis städat undan de sista spåren efter en mycket rolig tjejmiddag igår kväll. :-) Jag hade stått i köket i princip hela lördagen och förberett med dukning, städning och 3 rätters menyn jag skulle bjuda på. När tjejerna kom skålade vi med Hatt et Söner Champagne, Grande Cuvée Extra Brut, en torr men mycket god och frisk Champagne som smakade utmärkt till  förrätten som var en klassisk Toast Skagen. Det var högt i tak och vi babblade på så det ekade i huset fram till midnatt när vi fortsatte kvällen med lite dans på Lagerlunden och PM. Tack tjejer för en superkul kväll och tusen tack för de fina presenterna! :-)




Förrätt
Toast Skagen
Dryck: Hatt et Söner Grande Cunvée Champagne
*
Varmrätt
Baconinlindad Kycklingrullad med krämig dijonsenap, -vitvin och västerbottenostsås. Serveras med hasselbackspotatis och sauterade sockerärtor.
Dryck: Killawarra, Shiraz Cabernet Sauvignon
*
Dessert
Chokladtårta med Lime Curd och grädde
Dryck: Kaffe

Ingredienser till 8 personer
  • 250 g laxfilé (fryst och helst vildfångad)
  • 1 kg färska räkor (eller frysta med skal)
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 dl majonäs
  • hackad dill
  • 1 citron (rivet skal och saft)
  • 1 lime (rivet skal och saft)
  • salt
  • 8 skivor vitt bröd
Tina laxen och skala räkorna. Skär laxen i små bitar. Blanda allt och ställ in i kylen. Stek brödet i smör runt om och lägg på hushållspapper så överflödigt fett försvinner. Toppa med skagenröra och dekorera med citron. Servera direkt.


Ingredienser till 8 personer
  • 1,5 kg kycklingfilé
  • 3 pkt bacon
  • Sås
  • 3 dl steksky
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • salt
  • peppar
  • lite socker
  • 100 g västerbottenost
Skär kycklingen i 2-3 tunna skivor. Salta och peppra. Rulla ihop och linda in i bacon. Trä rouladerna 4 och 4 på grillspett. Stek hastigt runt om i smör och koka ur stekskyn efter varje stekning. Lägg rouladerna i en annan gryta medan du gör såsen. Koka ihop allt till såsen utom osten och red den med mjöl och vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och ev socker. Häll såsen över kycklingen och låt sjuda 20 min. Toppa till sist med osten och låt den smälta ner i såsen innan servering samt avlägsna spetten från kycklingen. Servera med hasselbackspotatis och sauterade sockerärtor och lite knaperstekt bacon.

Ingredienser till 1 normalstor springform


  • 250 g smällt smör
  • 250 g socker
  • 250 g mörk choklad (60-70% kakao)
  • 5 ägg
Sätt ugnen på 170 grader. Rör ihop smällt smör och socker så sockret löses upp. Rör ner chokladen och låt svalna. Ha i äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner chokladen i äggvite-skummet och rör till en jämn smet. Häll hälften av smeten i en brödad springform och grädda 35 min i mitten av ugnen. Ställ in den andra hälften av smeten i kylen. När chokladkakan svalnat, lägg på chokladsmeten och ställ in i frysen. Ta ut tårtan en timma innan servering. Servera med Lime Curd och vispad grädde. Såååå gott! :-)



Hatt et Söner Champagne kommer att finnas i Systembolagets ordinarie sortiment inom kort. 
Grande Cuvée Extra Brut - artnr  7593-01 Pris 379 kr

Välkomna till min andra matblogg www.linaskok.se

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö