Festen är över och jag har precis städat undan de sista spåren efter en mycket rolig tjejmiddag igår kväll. :-) Jag hade stått i köket i princip hela lördagen och förberett med dukning, städning och 3 rätters menyn jag skulle bjuda på. När tjejerna kom skålade vi med Hatt et Söner Champagne, Grande Cuvée Extra Brut, en torr men mycket god och frisk Champagne som smakade utmärkt till förrätten som var en klassisk Toast Skagen. Det var högt i tak och vi babblade på så det ekade i huset fram till midnatt när vi fortsatte kvällen med lite dans på Lagerlunden och PM. Tack tjejer för en superkul kväll och tusen tack för de fina presenterna! :-)
Förrätt
Toast Skagen
Dryck: Hatt et Söner Grande Cunvée Champagne
*
Varmrätt
Baconinlindad Kycklingrullad med krämig dijonsenap, -vitvin och västerbottenostsås. Serveras med hasselbackspotatis och sauterade sockerärtor.
Dryck: Killawarra, Shiraz Cabernet Sauvignon
*
Dessert
Chokladtårta med Lime Curd och grädde
Dryck: Kaffe
Ingredienser till 8 personer
- 250 g laxfilé (fryst och helst vildfångad)
- 1 kg färska räkor (eller frysta med skal)
- 1 dl créme fraiche
- 1 dl majonäs
- hackad dill
- 1 citron (rivet skal och saft)
- 1 lime (rivet skal och saft)
- salt
- 8 skivor vitt bröd
Tina laxen och skala räkorna. Skär laxen i små bitar. Blanda allt och ställ in i kylen. Stek brödet i smör runt om och lägg på hushållspapper så överflödigt fett försvinner. Toppa med skagenröra och dekorera med citron. Servera direkt.
Ingredienser till 8 personer
- 1,5 kg kycklingfilé
- 3 pkt bacon
- Sås
- 3 dl steksky
- 1 dl créme fraiche
- 1 dl vitt vin
- 4 dl grädde
- 3 msk dijonsenap
- 1 msk vit balsamvinäger
- salt
- peppar
- lite socker
- 100 g västerbottenost
Skär kycklingen i 2-3 tunna skivor. Salta och peppra. Rulla ihop och linda in i bacon. Trä rouladerna 4 och 4 på grillspett. Stek hastigt runt om i smör och koka ur stekskyn efter varje stekning. Lägg rouladerna i en annan gryta medan du gör såsen. Koka ihop allt till såsen utom osten och red den med mjöl och vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och ev socker. Häll såsen över kycklingen och låt sjuda 20 min. Toppa till sist med osten och låt den smälta ner i såsen innan servering samt avlägsna spetten från kycklingen. Servera med hasselbackspotatis och sauterade sockerärtor och lite knaperstekt bacon.
Ingredienser till 1 normalstor springform
- 250 g smällt smör
- 250 g socker
- 250 g mörk choklad (60-70% kakao)
- 5 ägg
Sätt ugnen på 170 grader. Rör ihop smällt smör och socker så sockret löses upp. Rör ner chokladen och låt svalna. Ha i äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner chokladen i äggvite-skummet och rör till en jämn smet. Häll hälften av smeten i en brödad springform och grädda 35 min i mitten av ugnen. Ställ in den andra hälften av smeten i kylen. När chokladkakan svalnat, lägg på chokladsmeten och ställ in i frysen. Ta ut tårtan en timma innan servering. Servera med Lime Curd och vispad grädde. Såååå gott! :-)
Hatt et Söner Champagne kommer att finnas i Systembolagets ordinarie sortiment inom kort.
Grande Cuvée Extra Brut - artnr 7593-01 Pris 379 kr
Välkomna till min andra matblogg www.linaskok.se
Kommentarer
Skicka en kommentar