Fortsätt till huvudinnehåll

Grillad Entrecote med het Ratatouille och Béarnaise...

Denna veckan har det inte blivit mycket matlagning förutom i onsdags då jag lagade 25 liter eller rättare sagt 80 portioner Chili Con Carne till vår nätverkande sopplunch på jobbet. :-) Den blev matig och jättegod och jag fick mycket beröm för soppan som tog helt slut. Jag trodde allt det skulle bli en liten skål att ta med hem på kvällen, men icke sa Nicke. Hur som helst, det är jätteroligt att det drar lite extra folk till våra soppluncher när jag lagar soppan. :-) Ännu en strålande dag och jag är förvånad att det varit sol i princip hela veckan men det behövs verkligen nu efter en mörk vinter. Innan jag sjönk ner i soffan satte jag mig i min solhörna på altanen med en dagstidning och njöt av de varma solstrålarna en stund. Sen kallade köket...idag skippar vi kolhydraterna och kör en grillad köttbit med en hemslungad Ratatouille och béarnaise. Smaskens! :-)



Ingredienser till 4 portioner


  • 4 skivor entrécote
  • salt
  • peppar
  • Ratatouille
  • 150 g champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 solo vitlök
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 100 g sockerärtor
  • 10 smakrika cocktailtomater på kvist
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl Heinz chilisås
  • salt
  • grov svartpeppar
  • smör
  • olivolja
Gör ett kryss med kniv på tomaterna. Koka upp vatten och blanschera tomaterna 15 sek tills skalet lossnar lite. Häll av vattnet och kyl ner dem med kallt vatten. Avlägsna skalet från tomaterna. Hacka alla grönsaker grovt. Fräs först champinjoner i smör. Tillsätt löken och fräs några minuter. Tillsätt resten och låt sjuda under lock tills grönsakerna blivit mjuka och tomatsåsen blivit tjock och krämig. Smaka av med salt och peppar. Ringla över olivolja och rör om.
Bearnaise
  • 1/2 dl vit balsamvinäger
  • 1 dl vatten
  • 2 kvistar persilja
  • 2 kvist dragon
  • 1 charlottenlök
  • 8 vitpepparkorn
  • 3 äggulor
  • 250 skirat smör
Finhacka löken och lägg allt i en kastrull. Koka upp och reducera till hälften och sila reduktionen. Häll tillbaka avkoket i en sauteuse/kastrull och låt svalna till fingertemperatur. Smält smöret och låt stå tills vasslen sjunkit till botten och låt även denna svalna till fingertemperatur. Vispa "béan" över ett vattenbad eller på låg värme om du har induktionsspis. När reduktionen svalnat tillsätt äggulorna och vispa 5 minuter tills den blivit fluffig. När den tjocknat något tillsätt smöret i en fin stråle samtidigt som du vispar. Efter ca 20 min har du en fin och fluffig Béarnaise. Smaka av med salt och torkad dragon. Till sist, salta o peppra köttet och grilla till önskad grad i ett grilljärn utan fett.

Kommentarer

  1. Hej!
    Kom in här av en slump när jag sökte på bilder på maträtter på jobbet :-)
    Skrev för jag såg du är från Växjö?
    Jag har bott där i hea mit liv nästan. Du också?
    Just nu är jag i Skåne men är på väg tillbaka till Växjö igen. Måste bara hitta ett jobb först :-)

    Hälsningar Carola

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö