Fortsätt till huvudinnehåll

Grillad Entrecote med Potatisstomp, Dijonsås och Grillade Cocktailtomater...

Efter nyår fick jag förfrågan om jag ville börja blogga på www.tillagat.se, en ny bloggportal för matentusiaster. Jag var lite skeptisk i början då jag trodde att jag skulle behöva lämna hela min domän och layout men så var inte fallet utan mina blogginlägg skickas per automatik dit, så om ni skulle snurra in på den sidan vet ni var varför jag syns även där. ;-) Igår blev det en slapp söndag inomhus, även om solen strålade var det ju så hiskeligt kallt ute så vi burrade ner oss i soffan till en massa bra filmer i stället. Framåt eftermiddagen åkte entrecoten ut ur kylen och det blev återigen en snabb, lättlagad men underbar måltid. Enkelhet är det bästa. :-)




Ingredienser till 4 portioner
  • 4 skivor entrécote
  • salt peppar
  • Sås
  • 1 charlottenlök
  • 25 g smör
  • 1 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk oxbuljong
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk sherryvinäger
  • salt
  • en gnutta socker
  • Potatisstomp
  • 8 potatisar
  • 75 g smällt smör
  • 1 dl grädde
  • riven muskotnöt
  • salt
  • peppar
  • Grillade tomater
  • 16 cocktailtomater på kvist
  • olivolja
Värm upp ugnen till 200 grader grill. Ställ in tomaterna och grilla 10 min tills de blivit lite mjuka. Låt sedan svalna något och ringla över olivolja. Låt köttet vila i rumstemperatur medan sås och mos tillagas. Hacka löken och fräs i smör utan att få färg. Tillsätt vin, buljong, vatten, senap och sherry. Koka ner till ungefär hälften och smaka av med salt och ev socker. Sila såsen. Koka potatisen och stöt den grovt så det blir lite klumpigt. Tillsätt smällt smör och grädde. Blanda stompet med en sked tills det blir blankt och lite kletigt. Smaksätt med salt, peppar och riven muskotnöt. Salta och peppra köttet och stek i grilljärn utan fett till  önskad grad. Jag gillar köttet bäst när det är medium stekt. :-)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryg...

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 20...

Linas Honungsglaserde Revben med sås och potatis...

Denna veckan har varit full med roligheter så det har verkligen varit bloggtorka. Torsdag och fredag var det After Work på Stars´n Stripes , först med vännerna sen med jobbet. Där åt jag Ceasarsallad och Babyback Rib´s med Coleslaw...slabbigt och gott. :) I lördags var vi på Melodifestivalen som gick av stapeln på Vida Arena i Växjö. Vi åt en 3-rätters supé innan det hela började. För och efterrätt var god men huvudrätten var ganska menlös och smakade inte så mycket och oxfilén var stekt på tok för länge. Det blev i alla fall en mycket trevlig kväll, båda bidragen som gick till final var mina favoriter. Vi fortsatte festen nere på PM där några andra vänner anslöt. En rolig helg med massor av  socialisering...det gillar vi!! :) Idag strålade solen när vi vaknade så vi började dagen med brunch...kan ni gissa var?? Jo, på Stars´n Stripes. Det känns som jag har bott där hela veckan! Nu får det vara nog med slabbmat ute och jag kan säga att det var underbart gott med redig husman ikvä...