måndag 11 mars 2013

Grillad Entrecote med Potatisstomp, Dijonsås och Grillade Cocktailtomater...

Efter nyår fick jag förfrågan om jag ville börja blogga på www.tillagat.se, en ny bloggportal för matentusiaster. Jag var lite skeptisk i början då jag trodde att jag skulle behöva lämna hela min domän och layout men så var inte fallet utan mina blogginlägg skickas per automatik dit, så om ni skulle snurra in på den sidan vet ni var varför jag syns även där. ;-) Igår blev det en slapp söndag inomhus, även om solen strålade var det ju så hiskeligt kallt ute så vi burrade ner oss i soffan till en massa bra filmer i stället. Framåt eftermiddagen åkte entrecoten ut ur kylen och det blev återigen en snabb, lättlagad men underbar måltid. Enkelhet är det bästa. :-)




Ingredienser till 4 portioner
  • 4 skivor entrécote
  • salt peppar
  • Sås
  • 1 charlottenlök
  • 25 g smör
  • 1 dl rödvin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk oxbuljong
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk sherryvinäger
  • salt
  • en gnutta socker
  • Potatisstomp
  • 8 potatisar
  • 75 g smällt smör
  • 1 dl grädde
  • riven muskotnöt
  • salt
  • peppar
  • Grillade tomater
  • 16 cocktailtomater på kvist
  • olivolja
Värm upp ugnen till 200 grader grill. Ställ in tomaterna och grilla 10 min tills de blivit lite mjuka. Låt sedan svalna något och ringla över olivolja. Låt köttet vila i rumstemperatur medan sås och mos tillagas. Hacka löken och fräs i smör utan att få färg. Tillsätt vin, buljong, vatten, senap och sherry. Koka ner till ungefär hälften och smaka av med salt och ev socker. Sila såsen. Koka potatisen och stöt den grovt så det blir lite klumpigt. Tillsätt smällt smör och grädde. Blanda stompet med en sked tills det blir blankt och lite kletigt. Smaksätt med salt, peppar och riven muskotnöt. Salta och peppra köttet och stek i grilljärn utan fett till  önskad grad. Jag gillar köttet bäst när det är medium stekt. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar