Mammas tomatmarmelad är den godaste jag vet! :-) På en bit härlig mögelost, en stark västerbottenost eller bara som den är på en nybakad scones med smör. En stående snitt som jag brukar bjuda på när vi har gäster är en Zeta Crostini med en bit Gorgonzola toppad med mammas fantastiska tomatmarmelad. :-) Alla som smakat den har varit lyriska och frågar ofta efter receptet så därför tänker jag bjuda på det här. Jag har själv aldrig gjort marmeladen eftersom jag får av mamma så fort min är slut men den är enkel att göra enligt henne. :-)
Ingredienser
- 1 kg mogna tomater av bra sort
- Skal och saft från 2 citroner
- 7 dl socker
- 1 tsk citronsyra utblandat i lite vatten
- 1 msk riven färsk ingefära
- Paraffin för konservering
Skölj tomaterna. Lägg dem i ett durkslag och sänk ner dem i en kastrull med kokande vatten ett ögonblick. Låt svalna lite och dra av skinnet med en kniv. Skär tomaterna i bitar. Riv citronskal och pressa ut saften ur citronerna. Blanda tomater, citronskal, citronsaft i en kastrull och låt koka utan lock i 20-30 min, Tillsätt socker och koka ytterligare 20 min. Lös upp citronsyran i lite vatten och tillsätt citronasyra och riven ingefära. Blanda väl. Häll upp marmeladen i varma glasburkar. Paraffinera burkarna när marmeladen svalnat och täck med lock. Förvara marmeladen svalt. Den håller jättelänge! :-)
Kommentarer
Skicka en kommentar