söndag 31 mars 2013

Tournedos på Oxfilé med Rosmarindoftande Rödvinsky, Potatisgratäng och Sauterade Sugar Snaps...


Tro det eller ej men idag har jag invigt min soliga hörna på altanen i bikiniöverdel och solen den tar vill jag lova. :-) Vi åt en god frukost i solskenet sen slog jag ihjäl två timmar i solstolen innan vi åkte på en liten söndagstur. Resten av dagen slappade vi vid tv:n med bra film och god mat. Oxfilén som var tanken att vi skulle ätit i fredags gjorde sig lika bra idag. Ha en fortsatt Glad Påsk allihopa! :-)

Ingredienser till 4 portioner
  • 900 gram färsk oxfilé
  • salt
  • peppar
  • Rödvinsky
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 rödlök
  • 1 solo vitlök
  • 1 knippe rosmarin
  • 1 knippe timjan
  • 2 msk kalvfond
  • 4 dl rödvin
  • salt
  • smör
  • Potatisgratäng
  • 8 potatisar
  • 1/2 purjolök
  • 1 solo vitlök (motsvarar 4 klyftor)
  • 4 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • riven ost
Låt köttet vila i rumstemperatur några timmar innan tillagning. Sätt ugnen på 200 grader och börja med Såsen. Skär rotfrukter grovt och fräs i smör utan att få färg. Tillsätt resten och reducera såsen till hälften. Sila såsen i en annan kastrull och låt sjuda lite. Tillsätt ev vatten och mer fond. Smaka av med salt och ev lite socker. Blanka av såsen med smör innan servering. Gratängen Skär potatisen tunt. Dela purjon och skär i strimlor. Varva potatis och purjolök i en ugnsfast form. Blanda grädde, vitlök, salt och peppar och häll över potatisen. Gratinera i ugn 15 min utan ost. Ta ut gratängen och toppa med ost och gratinera tills potatisen är genomkokt och grädden blivit krämig. Låt gratängen svalna innan servering. Sänk värmen i ugnen till 150 grader. Köttet Skär köttet i 4 cm tjocka skivor. Salta och peppra och stek hårt i mycket smör ca 2 min på varje sida. Lägg köttet på ett fat och täck med folie. Ställ in i ugnen 8 minuter. Ta ut och låt vila ytterligare 10-15 minuter innan servering. Stek sockerärtorna hastigt i smör några minuter och smaka av med salt.

3 kommentarer: