Fortsätt till huvudinnehåll

Tournedos på Oxfilé med Rosmarindoftande Rödvinsky, Potatisgratäng och Sauterade Sugar Snaps...


Tro det eller ej men idag har jag invigt min soliga hörna på altanen i bikiniöverdel och solen den tar vill jag lova. :-) Vi åt en god frukost i solskenet sen slog jag ihjäl två timmar i solstolen innan vi åkte på en liten söndagstur. Resten av dagen slappade vi vid tv:n med bra film och god mat. Oxfilén som var tanken att vi skulle ätit i fredags gjorde sig lika bra idag. Ha en fortsatt Glad Påsk allihopa! :-)

Ingredienser till 4 portioner
  • 900 gram färsk oxfilé
  • salt
  • peppar
  • Rödvinsky
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 rödlök
  • 1 solo vitlök
  • 1 knippe rosmarin
  • 1 knippe timjan
  • 2 msk kalvfond
  • 4 dl rödvin
  • salt
  • smör
  • Potatisgratäng
  • 8 potatisar
  • 1/2 purjolök
  • 1 solo vitlök (motsvarar 4 klyftor)
  • 4 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • riven ost
Låt köttet vila i rumstemperatur några timmar innan tillagning. Sätt ugnen på 200 grader och börja med Såsen. Skär rotfrukter grovt och fräs i smör utan att få färg. Tillsätt resten och reducera såsen till hälften. Sila såsen i en annan kastrull och låt sjuda lite. Tillsätt ev vatten och mer fond. Smaka av med salt och ev lite socker. Blanka av såsen med smör innan servering. Gratängen Skär potatisen tunt. Dela purjon och skär i strimlor. Varva potatis och purjolök i en ugnsfast form. Blanda grädde, vitlök, salt och peppar och häll över potatisen. Gratinera i ugn 15 min utan ost. Ta ut gratängen och toppa med ost och gratinera tills potatisen är genomkokt och grädden blivit krämig. Låt gratängen svalna innan servering. Sänk värmen i ugnen till 150 grader. Köttet Skär köttet i 4 cm tjocka skivor. Salta och peppra och stek hårt i mycket smör ca 2 min på varje sida. Lägg köttet på ett fat och täck med folie. Ställ in i ugnen 8 minuter. Ta ut och låt vila ytterligare 10-15 minuter innan servering. Stek sockerärtorna hastigt i smör några minuter och smaka av med salt.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö