Fortsätt till huvudinnehåll

Budapest Marängtårta på mitt vis...


Det är ju ingen hemlighet att jag gillar kakor och bakverk men själv bakar jag sällan och gör jag det så blir det oftast bullar eller hallongrottor. Men idag snodde jag ihop en tårta eftersom jag hade en massa äggvita över då vi ätit äggulor i helgen. Dumt att slänga ut, som min pappa brukar säga. :-) Därför blev det en marängtårta, typ en Budapest som är en av mina favoriter. Denna skiljer sig dock från bakelserna man köper på kondis som oftast har för lite mandariner i enligt min mening. När jag bakar så vräker jag i mandariner och tårtbotten har mera nötsmak än originalbakelsen vilket jag gillar. Så i morgon kommer mina arbetskamrater bli glada på fikapausen för jag kan ju inte äta upp den själv. :-)

Ingredienser till 1 tårtlängd
  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl socker
  • 200 g nötkärnor
  • 0,5 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 3 dl vispad grädde
  • 3 burkar inlagda mandariner
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar och vispa tills äggsmeten är blank och fin. Hacka nötterna, enklast i matberedare. Blanda i bakpulvret. Rör ner nötterna i äggviteskummet till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper på en plåt (gärna teflonbakplåtspapper så tårtan släpper lättare). Bred ut smeten över hela plåten. Grädda mitt i ugn i 40 minuter. Låt botten svalna. Vispa grädden och låt mandarinerna rinna av genom en sil. Dela tårtbotten i två lika stora delar. Bred på grädde på underdelen och lägg på hälften av mandarinerna. Lägg på tårtlocket och bred på grädde och toppa med resten av mandarinerna. Täck med folie och låt stå över natten. På så sätt blir marängen lättare att skära samt att tårtan blir saftigare. Supergott!! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryg...

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 20...

Linas Honungsglaserde Revben med sås och potatis...

Denna veckan har varit full med roligheter så det har verkligen varit bloggtorka. Torsdag och fredag var det After Work på Stars´n Stripes , först med vännerna sen med jobbet. Där åt jag Ceasarsallad och Babyback Rib´s med Coleslaw...slabbigt och gott. :) I lördags var vi på Melodifestivalen som gick av stapeln på Vida Arena i Växjö. Vi åt en 3-rätters supé innan det hela började. För och efterrätt var god men huvudrätten var ganska menlös och smakade inte så mycket och oxfilén var stekt på tok för länge. Det blev i alla fall en mycket trevlig kväll, båda bidragen som gick till final var mina favoriter. Vi fortsatte festen nere på PM där några andra vänner anslöt. En rolig helg med massor av  socialisering...det gillar vi!! :) Idag strålade solen när vi vaknade så vi började dagen med brunch...kan ni gissa var?? Jo, på Stars´n Stripes. Det känns som jag har bott där hela veckan! Nu får det vara nog med slabbmat ute och jag kan säga att det var underbart gott med redig husman ikvä...