Det är ju ingen hemlighet att jag gillar kakor och bakverk men själv bakar jag sällan och gör jag det så blir det oftast bullar eller hallongrottor. Men idag snodde jag ihop en tårta eftersom jag hade en massa äggvita över då vi ätit äggulor i helgen. Dumt att slänga ut, som min pappa brukar säga. :-) Därför blev det en marängtårta, typ en Budapest som är en av mina favoriter. Denna skiljer sig dock från bakelserna man köper på kondis som oftast har för lite mandariner i enligt min mening. När jag bakar så vräker jag i mandariner och tårtbotten har mera nötsmak än originalbakelsen vilket jag gillar. Så i morgon kommer mina arbetskamrater bli glada på fikapausen för jag kan ju inte äta upp den själv. :-)
Ingredienser till 1 tårtlängd
- 4 äggvitor
- 2,5 dl socker
- 200 g nötkärnor
- 0,5 tsk bakpulver
- Fyllning
- 3 dl vispad grädde
- 3 burkar inlagda mandariner
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar och vispa tills äggsmeten är blank och fin. Hacka nötterna, enklast i matberedare. Blanda i bakpulvret. Rör ner nötterna i äggviteskummet till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper på en plåt (gärna teflonbakplåtspapper så tårtan släpper lättare). Bred ut smeten över hela plåten. Grädda mitt i ugn i 40 minuter. Låt botten svalna. Vispa grädden och låt mandarinerna rinna av genom en sil. Dela tårtbotten i två lika stora delar. Bred på grädde på underdelen och lägg på hälften av mandarinerna. Lägg på tårtlocket och bred på grädde och toppa med resten av mandarinerna. Täck med folie och låt stå över natten. På så sätt blir marängen lättare att skära samt att tårtan blir saftigare. Supergott!!
Kommentarer
Skicka en kommentar