Fortsätt till huvudinnehåll

Het och Matig Gulaschsoppa på mitt vis...


Idag hade vi som vanligt nätverkande sopplunch på mitt jobb och då bjöd vi på min egna Gulaschsoppa som blev en riktigt hit. :-) Totalt hade vi 49 ätande gäster och det var inte en droppe kvar av de 60 portioner jag lagat. Succé skulle jag säga och jag fick många lovord. Redan innan klockan 13 var soppan slut så nästa gång jag lagar soppa får jag ta till lite mer. Kul ändå att mina soppor drar lite extra mycket folk till våra soppluncher. :-) På plats fanns bl a Lars från Trumbutiken, Anna från Hotel Esplanad, Fotograf Cecilia Forss, gänget från Technet Syd som sitter i samma lokal som oss och många fler. Socialt mingel, skratt och nätverkande är det som sker varje torsdag på Telekonsults nätverkande sopplunch. :-) 
Ingredienser till 4-6 portioner
  • 600 g Högrev
  • 1 röd lök
  • 1 solo vitlök
  • ca 1 liter vatten
  • 1-2 dl steksky
  • 1 dl rödvin
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk mejram
  • 500 g krossade tomater
  • 1 dl Heinz Cilisås
  • koncentrerad oxbuljong efter smak
  • 3 medelstora morrötter
  • 4 potatisar
  • 1 gul lök
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 1 gul paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 citron (både zest och saft)
  • salt
  • peppar
  • smör
Skär högrevet i ganska små tärningar. Salta och peppra köttet och bryn runt om i smör. Lägg köttet i en djup gryta alt. tryckkokare. Deglacera stekpannan med 1 dl vatten och häll stekskyn över köttet. Dela rödlök och vitlök och lägg i grytan. Häll över rödvin och vatten så köttet täcks samt lägg 1 lagerblad, kummin och mejram. Låt långkoka under lock 1,5 timma eller 20 min i tryckkokare (vilket jag använder). Skär under tiden alla grönsaker i lagom stora tärningar. När köttet kokat klart och blivit mört, tillsätt alla grönsaker utom paprika. Koka upp och låt koka 15 min. Tillsätt paprikan och koka ytterligare 10 minuter. Smaka av med mer kryddor. Godast blir Gulaschen om den lagas dagen innan så alla smaker får dra in sig under natten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö