Fortsätt till huvudinnehåll

Koreansk Biff...

Det är inte varje Söndag man går upp kl 6.30 men idag var en sådan Söndag och idag väntade jätteloppis utanför Växjö så jag och min bästa vän for dit med fullpackade bilar för att sälja prylar. :-) Matsäcken var oxå med för jag är av den naturen att jag måste vara uppe en stund innan jag kan äta frukost annars växer det bara i munnen på mig. Det blev en härlig dag och jag fick ganska mycket sålt fast jag önskar ju att allt hade sålts så jag slapp dra hem det som blev över igen. Det blir med andra ord fler loppisar att ställa ut på för min del. :-) Lördagskvällen var lugn och skön och det blev wokat av det jag hade hemma i kylen.


Ingredienser till 4 portioner
  • 500 g entrecote
  • Marinad
  • 3 msk soja (japansk men i mitt fall blev det kinesisk)
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk socker
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk honung
  • 1 msk whisky
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 1 liten pressad solo vitlök (eller 2 klyftor)
  • ingefära (helst färsk)
  • Topping
  • 1 msk rostade sesamfrön
Skär entrecoten i lövtunna skivor. Blanda allt utom sesmfröna till marinaden och häll marinaden över köttet. Låt stå minst 30 min. Rosta sesamfröna i en torr panna och häll över köttet innan servering. Servera med kokt basmatiris toppat med lite färsk röd chilipeppar samt gurka i tärningar.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö