torsdag 11 april 2013

Marängtårta med Ricecrips och LimeSmörKräm...

Idag blev det mer tårtbak och hela dagen har varit en stor sockerchock. Varför då undrar ju ni? Jo, idag har vi ställt ut på ERT Godismässa på Folkets Park i Växjö. Telekonsult bland alla godisleverantörer, hur kommer det sig? Bra att synas där man minst förväntas att synas tänkte vi så vi får se vad det ger på sikt. :-) Kanske nån enstaka ny kund, vem vet? När mässan var slut fick vi plocka åt oss av alla godsaker och jag blev ombedd att ta vad jag ville tills jag skämdes och det gjorde jag...både tog och skämdes kan jag lova. :-) En hel låda full med OLW chipsWrigley´s Extra och lite Anton Berg sen var jag nöjd. Tur vi får hem en massa folk på förfest i helgen som kan hjälpa oss att äta upp allt. :-) Kvällen avslutades med en trevlig After Work på Bishop Arms som dessutom hade 20-års jubileum vilket bjöd på god mat, live musik och bra stämning. :-) Men kvällen var inte slut än utan jag cyklade hem nöjd efter en kul dag nya kontakter i fickan och bakade en ny tårta till morgondagen då vi ska tacka av en arbetskamrat. Detta är min favorit näst intill Budapest-tårtan jag bakade härom dagen. :-)




Ingredienser till 1 plåt (ca 10 personer)
  • 4 äggvitor
  • 3 droppar ättika
  • 3 dl socker
  • 3 dl ricecrisps
  • Smörkräm
  • 4 äggulor
  • 1 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 125 g smör
  • 1 lime (saft och rivet skal)
  • Topping
  • 2 dl vispad grädde
  • riven mörk choklad
Sätt ugnen på 125 grader. Vispa äggvitor och ättika till ett hårt skum. Tillsätt socker i omgångar och vispa till en blank smet. Blanda ner ricecrisps. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper (gärna av teflon då det lossnar lättare). Grädda i mitten av ugnen i 80 min. Låt svalna. Under tiden marängen gräddas gör smörkrämen. Smält smöret. Vispa ihop äggulor, mjöl, grädde och socker. Låt sjuda på låg värme under omrörning tills den tjocknat ( ca 10 min). OBS! Den får inte koka för då koagulerar äggen. Vispa till sist ner det smälta smöret och låt sjuda ytterligare tills den tjocknat ännu mera. Ställ in i kylen och låt svalna. Dela marängbotten i två lika stora delar. Bred smörkrämen på botten och lägg på locket. Toppa med vispad grädde och garnera med riven choklad eller siktad kakao. Täck med folie och låt stå över natten så blir den godast. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar