Fortsätt till huvudinnehåll

Dillkött med Syrlig Dillsås, Färskpotatis och Smörkokta Knippmorötter...

I väntan på fotbollsfinalen mellan Spanien och Brasilien som börjar innan midnatt blev det tid för matbloggning igen. Två gånger på en dag har nog inte inträffat innan. :-) Idag var en sådan dag då vi var sugna på riktig husman och en av de bästa rätterna som finns men som jag lagar allt för sällan är dillkött. Mamma lagade det ofta när jag bodde hemma och det är ju sååå gått. Jag hittade jättefint högrev av kalv på Citygross idag så idag åkte tryckkokaren fram. :-) Fattar inte hur jag klarat mig utan en tryckkokare innan och den har verkligen använts flitigt det senaste året.

Ingredienser till 4 personer
  • 1,5 kg högrev av kalv
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 stor gul lök
  • 1 purjolök
  • 4 lagerblad
  • 8-10 kryddpepparkorn
  • 8-10 vitpepparkorn
  • 4 nejlikor
  • 1 knippe dill
  • vatten
  • salt
  • Dillsås
  • 2 msk smör mjöl
  • 2 msk
  • 7 dl kalvbuljong från avkoket
  • 1 msk ättika 24% blandad med 1 msk vatten
  • 1 dl grädde
  • salt
  • socker
  • salt
  • 1 dl hackad dill
  • Tillbehör
  • Kokt färskpotatis
  • smörkokta knippmorötter
Lägg köttet i en gryta och täck med vatten. Koka upp och koka 1 minut. Häll av vattnet och skölj av köttet hastigt. Rengör grytan och häll i nytt vatten och lägg i köttet. Skär grönsakerna grovt och lägg ner i grytan tillsammans med alla kryddor. Häll på mer vatten så allt täcks. För varje liter vatten tillsätt 1 tsk salt. Koka upp och sjud under lock i 1,5 timma. I tryckkokare 30 minuter. Plocka upp köttet och lägg upp på ett fat. Sila buljongen i en skål. Gör en bottenredning av smör och mjöl. Tillsätt buljongen och koka upp. Tillsätt ättika, grädde och dill. Smaka av med salt och socker till såsen fått en bra balans mellan sött, surt och salt. Låt såsen sjuda 15 minuter och rör om då och då. Koka potatisen i saltat vatten. Skölj knippmorötterna och lägg i en gryta. Häll på 2 dl vatten och 25 g smör och koka under lock tills de är något mjuka men ändå har tuggmotstånd.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö