Idag blev det "fattigmanslåda" till lunch och gillar man köttfärs och potatis ihop så gillar man denna lådan. En gammal beprövad rätt med lite 90-tals känsla skulle jag nog säga. Simpelt, billigt och gott. :-
Ingredienser till 6 portioner
- ca 1 kg Potatis (8-10 st normalstora)
- Köttfärsen
- 500 g nötfärs
- 200 g champinjoner
- 1 stor gul lök
- 1 stor solo vitlök (eller 4 klyftor)
- 1 pkt tärnat varmrökt sidfläsk
- 1 burk hela cocktailtomater (jag använder Mutti, vilka jag tycker smakar bäst)
- 1/2 dl vatten
- 2 msk balsamvinäger alt. 1 dl rött vin
- 1 näve hackad färsk basilika
- köttbuljong efter smak
- salt
- peppar
- smör
- 200 g riven stark ost
Skär potatisen i tunna skivor med en mandolin eller kniv. Koka upp vatten och blanchera potatisen 1 minut. Häll upp i durkslag och låt rinna av. Stek sidfläsk, hackad lök och svamp i fläskets fett. Tillsätt färsen och stek till den är genomstekt. Tillsätt resten och låt puttra i 10-15 minuter tills en del av vätskan kokat in. Smaka av med salt, peppar och en klick smör. Smörj en ugnsfast plåt och täck botten med potatisen. Fördela hälften av osten över potatisen och häll sedan på köttfärsen. Toppa med resten av osten och gratinera i 200 grader varmluft ca 25 minuter eller tills potatisen känns genomstekt. Servera med färsk gurka.
Kommentarer
Skicka en kommentar