fredag 26 juli 2013

Mördegskakor med Hallonsyltgömma och Marängtopping...

Ofta blir det över äggvitor när jag lagar mat och i stället för att slänga dem i vasken, som vid det här laget börjar bli igentäppt av all äggvita jag slängt, hittade jag ett gott recept på småkaka med hallonsylt. :-) Hallongrottor är ju mina favoritkakor och denna påminner om den fast med en annan form och som toppas med lite maräng i stället. Oj så god den var till kaffet! :-)

Ingredienser till 16 kakor
  • 150 g kallt smör
  • 3 dl mjöl
  • 2 msk socker
  • Topping
  • Hallonsylt
  • Hackad mandel
  • Maräng
  • 1 äggvita
  • 1 dl socker
Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta snabbt ihop mördegen i matberedare eller för hand. Ställ in i kylen 30 minuter. Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt lite socker i taget samtidigt som du vispar. Marängsmeten ska bli blank och fin. Ta ut mördegen och dela i två bitar. Rulla ut två längder. Platta till den och gör en skåra i mitten längs hela kakan. Fyll med hallonsylt och spritsa på maräng och strö till sist över hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills marängen fått lite färg. Låt svalna och skär sedan kakan i 16 bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar