måndag 15 juli 2013

Sjömansgryta På Fint Högrev...

Vilken mathelg vi har haft med mamma o, pappa hela helgen. Så här mycket mat var längesedan jag lagade på en helg men det är ju så kul och speciellt när man har människor runt om en som är lika matintresserade. :-) Det blev ingen gourmetmat utan ren husman när den är som allra bäst. Både fredag och lördag spenderade vi hemma i värmen på altanen men igår ville vi komma utanför huset lite så vi körde på Loppis-runda till Hjortsberga och Moheda. Ett fynd fick jag med mig hem i alla fall. :-) På vägen tillbaka stannade vi i Dansjö Gårdsbutik och köpte färskt högrev och några fina isterband till veckan. När vi kom hem samlades vi alla kring spisen där vi lagade en helt underbart god sjömansgryta på högrevet som jag tryck-kokade innan den slogs ihop med potatisen och den goda skysåsen. Jag kommer aldrig göra Sjömansgryta på något annat kött än högrev i fortsättningen :-)
Ingredienser till 6-8 personer
  • 1,5 kg högrev
  • 2 gula lökar
  • 1 stor morot
  • 3 lagerblad
  • 3 dl lagrat öl
  • 1 liter vatten
  • 8 vitpepparkorn
  • 8 kryddpepparkorn
  • 10 potatisar
  • 1 liter köttbuljong från långkoket
  • 30 g smör
  • 3/4 dl mjöl
  • salt
  • Tillbehör
  • 2 glasburkar Findus Petit Pois (fina små ärtor i lag)
  • Smörkokta knippe-morötter
  • Knäckebröd
  • smör
Skär köttet i 1 cm tjocka skivor och dela dem i 2 bitar. Salta och peppra köttet och bryn runt om i smör. Lägg köttet i grytan som det ska långkokas/tryck-kokas i. Koka ur stekskyn efter varje stekning och häll den över köttet. Tillsätt kryddor, lök och morot och koka lugnt under lock i 1,5 timma alt. 40 min i tryck-kokare. Skala och skär potatisen i centimetertjocka skivor. Koka potatisen i lättsaltat vatten 10 minuter och låt rinna av. Häll upp köttbuljongen från långkoket i en skål. Gör en bottenredning på smör och mjöl. Häll på buljongen och låt koka upp. Smaka av med salt och 1 dl spad från ärtorna för att få lite sötma. Låt sjuda 10 minuter och rör om då och då. Ta fram en djup ungfast form och varva potatis och kött. Häll över såsen så nästa allt täcks. Ställ in i ugnen ca 10 minuter i 200 grader. Häll över ärtorna precis innan servering och servera med smörstekta knippe morötter och ett gott knäckebröd med Bregott. Mums :-)
Ljuvligt gott :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar