Fortsätt till huvudinnehåll

Gnocchi med Kantareller, Sidfläsk och Babyspenat...

Jag har blivit helt tokig i Gnocchi, likaså min man. :-) Igår lagade jag en ny variant på den jag lagade i helgen, ungefär densamma med med lite nya ingredienser i. Varför har man inte Gnocchi som tillbehör till annan mat? I stället för kokt potatis eller mos kan man ju lika väl ha den här lilla potatisdelikatessen. :-) Denna gången utökade jag med ett ägg, vilket blev bättre än Ernst recept samt olivolja och mer parmesanost som ger en godare smak. Kul när man kan utveckla den lite från originalet. :-)
Ingredienser till 4 portioner
  • Gnocchi
  • 600 g mjölig potatis
  • 2 äggulor
  • 1 dl riven parmesan eller mer beroende på vilken smak man vill uppnå
  • 1 msk fin olivolja (jag rekommenderar Togora olivolja)
  • salt
  • 1,5 dl mjöl
  • Sidfläsk och Kantarellblandning
  • 300 g varmrökt sidfläsk
  • 200 g kantareller
  • 120 g babyspenat
  • 1 gul lök
  • 1 solo vitlök (alt 3 klyftor)
  • 1 knippe salladslök
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 1 -2 msk fin olivolja
  • salt
  • peppar
  • Tillbehör
  • riven parmesan
Gnocchin Koka potatisen med skal i saltat vatten. Låt svalna och skrapa bort skalet. Stöt potatisen tillsammans med parmesan, olivolja och äggulor. Tillsätt lite mjöl i taget tills degen blir kladdfri. Rulla två längder och skär ut bitar. Rulla bollar och platta till dem något. Strö över mjöl så att de inte klibbar ihop. Koka upp vatten. Lägg i gnocchin. När de flyter upp till ytan är de klara. Låt rinna av på en handduk under tiden du gör fläskblandningen. Skär fläsk, svamp och grönsaker i små bitar. Stek fläsket och svampen var för sig. Häll över svampen i pannan med fläsket så du tar vara på fettet av fläsket vilket ger en god smak. Låt steka tillsammans och tillsätt resten av grönsakerna. Tillsätt olivolja, balsamvinäger och låt koka in. Smaka av med salt och peppar. Värm upp smör i en stekpanna och vänd ner gnocchin. Stek dem lite lätt innan de hälls över i pannan med fläskblandningen. Servera med riven parmesan. Lovely!!

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö