onsdag 28 augusti 2013

Underbar PaprikaTapenade á la Tossa de Mar med Togora Olivolja...

Ursäkta bloggtorkan men jag har varit i Spanien en vecka och skaffat mig ny inspiration. Jag älskar att få ny inspiration av mat när vi är ute och reser. :-) För oss handlar halva resan av god mat och vi hittar ofta bra ställen men går givetvis på nitar oxå ibland. På vår senaste resa i Spanien hittade vi en kanonbra restaurang i Tossa de Mar som vi gick till två av kvällarna vi var där. CanPini hette den och låg mitt i gamla stan, så för er som åker dit kan jag varmt rekommendera den. :-) Båda kvällarna beställde vi in grillad sparris till förrätt och till den serverades en underbar paprikatapenade som var en ny smaksensation för oss men som passade utmärkt till grillad sparris. Ikväll har jag alltså återskapat den av den knappa information jag fick av servitören och jag är hur nöjd som helst med resultatet. :-)
Mer från vår resa i Spanien kan ni läsa på www.linaskok.se
Ingredienser till ca 2 dl tapenade
  • 3 röda paprikor
  • 1 solo vitlök
  • 2 msk olivolja till bräsering
  • 1 näve skållad mandel
  • 1 dl riven parmesanost
  • salt
  • 1-2 msk olivolja (jag rekommenderar Togora Olivolja som är min favorit)
Hacka vitlök och skär paprikan i mindre bitar. Värm upp olivoljan i en gryta. Fräs först vitlöken utan att den får färg och lägg sedan i paprikan. Fräs under omrörning någon minut och sänk sedan värmen. Lägg på ett lock och låt bräsera i ca 15 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast. Koka mandeln 1 minut i vatten tills skalet lossnar. Sila av vattnet och skölj med lite vatten så den svalnar. Skala och hacka mandeln. Mixa paprika, mandel och parmesan i en matberedare alt. med stavmixer tills den är så klumpfri som möjligt. Smaka av med salt och häll i ytterligare olivolja beroende på hur lös man vill ha den. Passar utmärkt till grillad sparris, grillad kyckling, kött eller fisk. För att inte tala om hur c-vitaminrik och nyttig tapenaden är. Mums! :-)
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar