Fortsätt till huvudinnehåll

ChampagneRisotto med Halstrade Scampi, Grillad Sparris och Smörstekta Kantareller...

Sedan cykelfesten förra helgen blev det lite Champagne över, hur det nu kan bli det?? Min man ville vara generös och öppnade en fin flaska till tjejerna som kom hem på dessert men när han väl serverade var det bara en som ville ha ett glas men som inte drack upp. Vad i hela friden är det frågan om??? Kan folk inte slappna av och dricka ett glas skumpa när man blir bjuden och dessutom tillfrågad innan? Olika är vi ju men det här kändes lite otacksamt faktiskt. Tur att jag inte var hemma för då hade jag blivit irriterad och kanske fått drick upp allt själv. Bra eller dåligt? Jag iddes i alla fall inte slänga ut det som blev kvar, vilket var typ hela flaskan, så igår när en av mina bästa vänner kom hem på långväga besök lagade jag till en Risotto, smaksatt med Champagne i stället för vitt vin och den blev sååå god. Det var t o m lite bubblor kvar i skumpan så vi fick oss ett glas var. :-) Som alltid har vi massor att prata om när vi ses vilket vi inte gör ofta pga avståndet på 50 mil men när vi väl ses sitter vi och pratar långt in på natten och igår blev det inget undantag. Jag blir alltid lika fylld av energi efter att ha träffat henne och det är en underbar vän att ha och hon ger mig så mycket inspiration till allt. :-) Tack Stin för att du finns i mitt liv! :-)

Ingredienser till 4 portioner
  • 2 charlottenlökar
  • 2 stjälkar salladslök
  • 2,5 dl Risottoris (Arborio eller Carnaroli)
  • ca 25 Scampi
  • 1 knippe Sparris
  • 150 g kantareller
  • 1,5 dl Champagne
  • 6 dl skaldjursfond
  • 2 dl river Parmesanost
  • salt
  • peppar
  • olivolja (kan rekommendera Togora Olivolja som är min favorit)
Skölj sparrisen och skär av det träiga. Grilla sparrisen runt om i ett grilljärn. Ställ åt sidan men skär först av topparna på sparrisen och spara för garnering. Värm upp en kastrull med ca 2 msk olivolja. Fräs finhackad lök utan att få färg. Tillsätt riset och fräs tillsammans med löken tills den är glansig. Tillsätt champagnen och låt koka in till hälften. Rör hela tiden. Tillsätt lite buljong i taget och låt koka in. Upprepa detta och rör om hela tiden. Riset är klart efter ca 20 min när det mjuknat men när man ändå känner en liten kärna i riset. Smaka av med salt o lite peppar. Ställ riset åt sidan och fräs hackad svamp i smör tills den "svettats" klart. Halstra/stek scampin hastigt runt om i smör. Häll i parmesan i risotton och tillsätt sedan svamp, scampi och sparris. Garnera med sparristopparna och servera direkt.


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö