Tur att man inte är en kräfta alltså! Igår fick jag ett gäng färska kräftor av en bekant och de har fått stå i en hink över natten. :-) Jag har tänkt på de stackars kräftorna hela dagen faktiskt och undrat om de verkligen klarat av livet i hinken? Instängda, liggandes på varandra och inget vatten. Stackarna! När jag kom hem och lyfte på locket luktade det inte mumma i hinken och många av dem hade tyvärr kolat men jag fick ändå ihop en gryta med sisådär 30 kräftor. Det var inte mycket fart i dem utan alla vara ganska utmattade så jag hoppas de inte kände av så mycket när de hamnade i det kokande vattnet. De döda slängde jag i Växjösjön när jag sprang min kvällsrunda så de får väl bli fiskmat eller nåt. Av kräftorna kommer jag göra en kräftsallad på köttet och av skalet kommer jag koka en fond. Recept på dessa kommer inom kort. :-)
Kräftlag till ca 30 kräftor (8-liters gryta)
- 5-6 liter vatten
- 33 cl ljus starköl
- 1 knippe krondill
- 1 dl grovt salt
- 1/2 dl socker
Lägg 2/3 av dillen i vattnet och tillsätt resten. Koka upp lagen så den stormkokar. Lägg i kräftorna och koka i 5 minuter. Lägg i de största först då de kräver lite längre koktid. Ställ in i kylen och låt stå över natten så att de drar till sig lagen.
Kommentarer
Skicka en kommentar