Fortsätt till huvudinnehåll

Tre Smakfulla Kanapéer,,,

God fortsättning på 2015 får jag börja med att säga! :-) Nu ser jag fram emot ett nytt spännande och händelserikt år och jag har redan flera kockuppdrag inbokade. :-) Igår, Nyårsafton, hade jag mitt sista kockuppdrag för 2014. Det var ju lite speciellt att jobba denna kvällen i stället för att fira med våra egna vänner som vi brukar men jag hann med båda delarna så det blev dubbelt så roligt. :-) Uppdraget jag hade var för 8 personer och det var ett glatt gäng jag kom till, varav två personer jag kände sedan tidigare.Eftersom det var Nyår spetsade jag till menyn med några munsbitar som de skulle bjuda på till fördrinken så det blev några timmars extra förberedelser. Menyn de valt var min Hummersoppa (som tog mig till Sveriges Mästerkock 2012) följt av Cognacsflamerad Oxfilé med grönpepparsås och en chokladkaka med limemousse och bär till dessert. Till fördrinken fick de dessa tre små kanapéer. Alla var supernöjda och jag fick mycket beröm för min mat vilket värmer i hjärtat. Vid halv elva var jag klar och tackade för mig och begav mig till festen där min man var. En perfekt avslutning på 2014 helt enkelt. :-)
Vill du hyra mig som kock? Läs mer här!

Kanapée 1 Liten Västerbottenostpaj med Löjrom, smetana och dill
Ingredienser till ca 15 st
  • 1 paket färdig pajdeg på rulle
  • 150 g västerbottenost
  • Äggstanning
  • 2 ägg
  • 2 dl mälk
  • salt peppar
  • Topping
  • smetana alt creme fraiche
  • Löjrom
  • Dill
Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Rulla ut pajdegen och gör rundlar av ett glas. Tryck ut degen i små pajformar och förgrädda 10 minuter. Vispa ihop äggstanningen. Fyll pajerna med ost och häll på äggstanning. Grädda i ugn 20-30 minuter, tills de fått fin färg och "stannat". Låt svalna. Pajerna kan med fördel göras dagen innan. Vid servering, toppa med smetana, löjrom och dill.

Kanapée 2 Liten smörstekt toast med chevrefylld Bresaola
Ingredienser till 10 st
  • 100 g tunt skivad Bresaola alt. Carpaccio
  • 150 g chevrecreme
  • flytande honung efter smak
  • Pinjenötter
  • Basilika
Gör 10 rundlar av vitt bröd. Stek dem runt om i smör. Rosta pinjenötterna i en torr panna. Blanda chevreosten med lite honung. Gör ett knyte av bresaolan och fyll med en klick chevrekräm, ett basilikablad och toppa med rostade pinjenötter.

Kanapée 3 Litet salladsblad med Skagenröra
Ingredienser till 10 st
  • Gemsallad
  • 500 g färska räkor
  • 1-2 msk majonnäs
  • Hackad dill
  • Rivet limeskal
  • 1 finhackad rödlök
Blanda alla ingredienser och fyll salladsbladen med röran.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö