Fortsätt till huvudinnehåll

Örtköttbullar i Tomatsås...

I helgen hade jag tjejfest hemma, vilket brukar vara en tradition när vi firar Karl Oskar Dagarna i Växjö. :-) Hela staden livas upp med öltält, konserter med div kända artister, nasare och tivoli. Även i år hade vi kanonväder så vi kunde sitta ute hela kvällen innan det blev dags att bege sig till stan. Det tråkiga är att tiden går för fort så man hinner knappt prata med alla inbjudna men det är ju bara att ordna en ny fest så vi kan fortsätta där vi slutade. ;-) Som vanligt brukar jag bjuda på tilltugg i form av en liten buffé så större delen av lördagen förberedde jag maten. Jag bjöd på Pestopaj, Chevréostpaj, ost och kex med mammas tomatmarmelad, melon med Serranoskinka och basilka samt dessa små mumsiga kryddköttbullar i tomatsås. Recept på pajerna finns under etiketten Paj. I morgon reser jag till Mallorca så detta blir det enda receptet denna veckan men jag återkommer med läskande Tapas från Palma. :-) På återseende!
Kryddköttbullar1-1
Ingredienser till ca 25 små köttbullar
  • Smaksättning Kryddköttbullar
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 gul lök
  • 1/2 kruka basilika
  • 2 stjälkar rosmarin
  • 1/2 kruka timjan
  • salt
  • peppar
  • 500 g blandfärs
  • Tomatsås 
  • 1 solo vitlök
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 stjälk rosmarin
  • smör
  • 1 1/2 burk Mutti krossade tomater
  • några stänk balsamvinäger
  • 1 dl steksky från köttbullarna
  • skalken på en parmesanost
  • salt
  • peppar
  • olivolja
Lägg färsen i en skål. Mixa resten av smaksättningen i en matberedare. Blanda ihop med färsen och rulla små fina köttbullar. Bryn runt om i smör. Deglasera pannan med 1 dl vatten och ta vara på stekskyn. Lägg köttbullarna på ett fat medan du kokar tomatsåsen. Hacka vitlök, basilika och rosmarin. Stek kryddorna i smör. Slå på tomater, vinäger samt steksky. Lägg i parmesanost skalken. Låt sjuda 20 minuter. Rör om då och då. Häll i köttbullarna och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar och olivolja. Servera som plockmat eller till spagetti.
Kryddköttbullar2-1
Kryddköttbullar3-1

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryg...

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 20...

Linas Honungsglaserde Revben med sås och potatis...

Denna veckan har varit full med roligheter så det har verkligen varit bloggtorka. Torsdag och fredag var det After Work på Stars´n Stripes , först med vännerna sen med jobbet. Där åt jag Ceasarsallad och Babyback Rib´s med Coleslaw...slabbigt och gott. :) I lördags var vi på Melodifestivalen som gick av stapeln på Vida Arena i Växjö. Vi åt en 3-rätters supé innan det hela började. För och efterrätt var god men huvudrätten var ganska menlös och smakade inte så mycket och oxfilén var stekt på tok för länge. Det blev i alla fall en mycket trevlig kväll, båda bidragen som gick till final var mina favoriter. Vi fortsatte festen nere på PM där några andra vänner anslöt. En rolig helg med massor av  socialisering...det gillar vi!! :) Idag strålade solen när vi vaknade så vi började dagen med brunch...kan ni gissa var?? Jo, på Stars´n Stripes. Det känns som jag har bott där hela veckan! Nu får det vara nog med slabbmat ute och jag kan säga att det var underbart gott med redig husman ikvä...