Fortsätt till huvudinnehåll

Ugnsstekt Fläsklägg...

Hela helgen har bestått av god matlagning. Igår kockade jag i Virestad utanför Växjö, där jag serverade 10 glada tjejer en tre rätters meny. :-) De valde ugnsbakade rödbetor till förrätt, Tournedos till varmrätt och slutligen Creme Brulee som är den absolut populäraste desserten på min meny. Det är faktiskt min egna favorit oxå. :-P Idag blev det åter igen husman till söndagsmiddag men kanske inte den vanligaste rätten utan rostat fläsklägg. I stället för att laga till den som man brukar med rotmos och pepparrot, rostade jag den i ugn, insmord i kryddor. Av löken och köttsaften blir det en kraftig och underbar skysås, men en ganska tjock sådan. Till köttet serverade jag ett krämigt palsternackspuré samt morötter och haricoverts. Inspirationen kommer från en av mina favoritkockar, Jamie Oliver. Jag ÄLSKAR Jamies sätt att laga mat och han brinner oxå för rustik husman, precis som jag. :-) En sak som är säker är att min pappa som dessvärre inte är livet längre hade älskat denna rätten. <3
Fläsklägg4-1
Ingredienser till 4 portioner
Tid: ca 3 timmar
  • 1,6 kg fläsklägg
  • 6 schalottenlökar alt. 2 stora gula lökar
  • 4 steklökar (utesluts om du väljer gul lök)
  • 2 solo vitlökar alt. 6 klyftor
  • 2 stjälkar rosmarin
  • 2 tsk havssalt
  • 2 tsk salviakrydda
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • ca 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 3 morötter
  • Skysås
  • Köttsaft och den stekta löken
  • lite mjöl
  • 3-4 dl vatten
  • några stänk balsamvinäger
  • Paltersnackspuré
  • 4 palsternackor
  • 6 potatisar
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • salt
sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form eller en stekgryta med smör. Skär all lök grovt och lägg i botten på formen tillsammans med rosmarin. Skär ett rutmönster i skinnet på fläskläggen. Lägg köttet ovanpå löken. Mortla salt, salvia och vitpeppar fint. Tillsätt olja tills det blir en kryddpasta. Smörj in köttet med kryddblandningen och toppa med några smörklickar. Stek i ugnen 1 timma tills den fått en fin krispig yta. Täck formen med folie alt. ett lock och stek ytterligare 1 timma. Skär morötterna i stavar och lägg runt om köttet. Stek ytterligare 20 minuter. Ta ut formen. Lägg köttet i folie och låt vila. Lägg morötterna på ett annat fat. Gör palsternackspurén och såsen medan köttet vilar. Purén Skär palsternacka och potatis i tärningar och täck med vatten och grädde. Tillsätt salt. Koka ca 15 min. Slå av grädden och mixa moset med en stavmixer tills du fått en puré. Smaka av med salt. Såsen Mosa ihop lök och köttsaft med en visp tills du får en massa. Tillsätt vatten. Koka upp och låt sjuda. Mixa såsen med en stavmixer för att få en finare konsistens. Tillsätt lite vinäger och smaka av med ev salt.
Fläsklägg2-1
Fläsklägg1-1
Fläsklägg3-1

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö