Hela helgen har bestått av god matlagning. Igår kockade jag i Virestad utanför Växjö, där jag serverade 10 glada tjejer en tre rätters meny. :-) De valde ugnsbakade rödbetor till förrätt, Tournedos till varmrätt och slutligen Creme Brulee som är den absolut populäraste desserten på min meny. Det är faktiskt min egna favorit oxå. :-P Idag blev det åter igen husman till söndagsmiddag men kanske inte den vanligaste rätten utan rostat fläsklägg. I stället för att laga till den som man brukar med rotmos och pepparrot, rostade jag den i ugn, insmord i kryddor. Av löken och köttsaften blir det en kraftig och underbar skysås, men en ganska tjock sådan. Till köttet serverade jag ett krämigt palsternackspuré samt morötter och haricoverts. Inspirationen kommer från en av mina favoritkockar, Jamie Oliver. Jag ÄLSKAR Jamies sätt att laga mat och han brinner oxå för rustik husman, precis som jag. :-) En sak som är säker är att min pappa som dessvärre inte är livet längre hade älskat denna rätten. <3
Ingredienser till 4 portioner
Tid: ca 3 timmar
- 1,6 kg fläsklägg
- 6 schalottenlökar alt. 2 stora gula lökar
- 4 steklökar (utesluts om du väljer gul lök)
- 2 solo vitlökar alt. 6 klyftor
- 2 stjälkar rosmarin
- 2 tsk havssalt
- 2 tsk salviakrydda
- 1 tsk vitpepparkorn
- ca 2 msk olivolja
- 50 g smör
- 3 morötter
- Skysås
- Köttsaft och den stekta löken
- lite mjöl
- 3-4 dl vatten
- några stänk balsamvinäger
- Paltersnackspuré
- 4 palsternackor
- 6 potatisar
- 2 dl grädde
- 2 dl vatten
- salt
sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form eller en stekgryta med smör. Skär all lök grovt och lägg i botten på formen tillsammans med rosmarin. Skär ett rutmönster i skinnet på fläskläggen. Lägg köttet ovanpå löken. Mortla salt, salvia och vitpeppar fint. Tillsätt olja tills det blir en kryddpasta. Smörj in köttet med kryddblandningen och toppa med några smörklickar. Stek i ugnen 1 timma tills den fått en fin krispig yta. Täck formen med folie alt. ett lock och stek ytterligare 1 timma. Skär morötterna i stavar och lägg runt om köttet. Stek ytterligare 20 minuter. Ta ut formen. Lägg köttet i folie och låt vila. Lägg morötterna på ett annat fat. Gör palsternackspurén och såsen medan köttet vilar. Purén Skär palsternacka och potatis i tärningar och täck med vatten och grädde. Tillsätt salt. Koka ca 15 min. Slå av grädden och mixa moset med en stavmixer tills du fått en puré. Smaka av med salt. Såsen Mosa ihop lök och köttsaft med en visp tills du får en massa. Tillsätt vatten. Koka upp och låt sjuda. Mixa såsen med en stavmixer för att få en finare konsistens. Tillsätt lite vinäger och smaka av med ev salt.
Kommentarer
Skicka en kommentar