Igår kväll var vi på lill-lördags-middag hos våra vänner och när vi ses är det alltid lika roligt och högt i tak. Värdinnan stod för matlagningen och jag satt vid köksön och följde varje moment i rätten hon lagade. En lättlagad och jättegod pastarätt men samtidigt väldigt festlig så jag kommer ta med mig receptet hem och kanske t o m förädla det ytterligare lite. Men idag bjuder jag på originalreceptet som vi blev bjudna på.
Flambering
Rätten innehåller en hel del whiskey och för att få bort alkoholen och få en mer intensifierad och rund smak så flamberar man spriten. Och det är en upplevelse i sig när man vill glänsa i köket.
Pastasorter
När man har fått till en god pastasås vill man såklart att pastan ska fånga upp så mycket av såsen som möjligt. Så till denna rätten bör man ha en pennepasta eller en skruvformad pasta. Varumärket Zeta har en hel del varianter att välja på. Själv gillar jag Strozzapreti väldigt mycket men valet är ditt.
Recept
Ingredienser till 4 portioner Tid: ca 30 min
- 300 g serranoskinka
- 250 g champinjoner
- 2 msk tomatpuré
- 1,5 dl whiskey
- 2,5 dl grädde
- smör
- salt och peppar
- pasta penne eller en skruvformad pasta
- riven parmesanost
Gör så här
- Koka upp pastavattnet och koka pastan al dente. Sila pastan men spara lite pastavatten till såsen. Ställ pastan åt sidan medan du fortsätter med pastasåsen.
- Skär skinkan i mindre skivor.
- Skär svampen i bitar och fräs dem i en torr panna tills dom svettats ur. Ställ sedan åt sidan.
- Hetta upp en traktörpanna med höga kanter.
- Smält smör och tillsätt skinkan. Låt fräsa någon minut under omröring.
- Tillsätt whiskeyn och tänd på och låt flambera tills lågorna slocknat.
- Tillsätt tomatpuré och rör om.
- Tillsätt grädden och låt såsen koka ner ca 3 minuter.
- Vänd ner svampen och låt sjuda 1 minut till.
- Smaka av med salt o peppar.
- Vänd ner pastan och ev lite pastavatten om du vill ha såsen lite krämigare.
- Servera pastan med riven parmesanost.
Kommentarer
Skicka en kommentar