Fortsätt till huvudinnehåll

Loco Moco Teriyaki

 Tänk så mycket matinspiration man får av att resa. Jag älskar det! Sen att man kan sätta sin egna touch på maten är ännu roligare. Loco Moco åt jag på Hawaii när vi firade jul och nyår där 2012/2013. Tänk att det är 10 år sedan men det känns som 5. En helt fantastisk resa till detta underbara resmål som jag länge drömt om att få åka till. Vi bodde på ön Oahu där huvudstaden Honolulu ligger. Vi hyrde en Harley Davidson under hela vår vistelse och körde runt hela ön där vi fick uppleva allt från Pearl Harbour, kaffeplantage, ananasodlingar, makadamienodlingar, vattenfall, underbara stränder, vulkaner och fantastiska vägar utmed havet.

Lokal mat

Loco Moco är en lokal hawaiiansk traditionell rätt som äts mycket och som ofta finns på restaurangernas menyer. Det är en väldigt enkel rätt men ack så god och den påminner verkligen om svensk husmanskost eftersom den serveras med gräddsås. Rätten består helt enkelt av en smakrik pannbiff med ris, gräddsky och stekt ägg. Jag har lagat flera gånger fast med lite olika smaksättningar och denna gången blev de ytterligare en ny variant med smak av Teriyaki. Jag kryddade även upp biffarna med min Magic favoritkrydda vilket blev riktigt bra. För att få lite grönt på tallriken stekte jag även sparris och harricot verts.

Recept

Ingredienser till 4 portioner     Tid: ca 60 min

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grädde
  • 1 msk Kikkoman Teriyaki marinad
  • 1 msk Magic bbq-krydda
  • salt
  • socker
  • smör till stekning
  • Sås
  • 0,5 dl steksky
  • 2,5 dl grädde
  • kalvfond efter smak
  • salt peppar
  • Tillbehör
  • Kokt basmatiris
  • 4 stekta ägg (sunny side)
  • Färska gröna bönor
  • Färsk sparris
  1. Mixa alla ingredienser utom färsen i en matberedare tills du får en jämn smet.
  2. Lägg färsen i en bunke och häll över smeten. Arbeta färsen väl så allt blandas.
  3. Stek 4 biffar á 125g och genomstek dem runt om i smör.
  4. Deglasera pannan med vatten och spara skyn till såsen.
  5. Koka riset.
  6. Koka ihop såsen och smaka av med salt o peppar.
  7. Stek sparris och gröna bönor i smör några minuter. Smaka av med salt.



Fler av mina goda enkla recept hittar ni här!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö