Fortsätt till huvudinnehåll

Kallskuren marinerad oxfilé

Buffémat när den är som bäst skulle jag nog säga. Helstekt oxfilé, superenkel att tillaga och den går att förbereda några dagar innan den ska serveras. I helgen serverade jag denna supergoda oxfilé på en julfest och den var minst sagt väldigt omtyckt. 

Oxfilé Provencale

Det tog några turer innan jag bestämde mig för vilken typ av marinad jag skulle göra till oxfilén men jag visste att det måste vara något med vitlök. Jag älskar ju Coeur de Filé Provencale så det fick helt enkelt bli en marinad likt ett vitlökssmör. Enkelt och väldans gott. Köttet tillagar man dagen eller dagarna innan det ska serveras. Oxfilén helsteks i ugn och kyls därefter ner. Några timmar innan servering skär man köttet i fina skivor och häller över marinaden som sedan får stå och dra innan servering.

Recept 

Ingredienser till 10-15 personer   Tid: ca 40 min varav 20-30 min i ugnen.

  • 1 hel oxfilé (ca 1,8 kg)
  • salt
  • peppar
  • Marinad 
  • 1.5 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 2 pressade solovitlökar (alt 4 klyftor)
  • 1 dl hackad persilja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Dag 1.
  2. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  3. Salt och peppra köttet och stek runt om i rikligt med smör tills det får en fin stekyta.
  4. Lägg köttet på en plåt och stek klart i ugnen till en innertemperatur på 55 grader. Använd en stektermometer. Tar ca 20 min.
  5. Ta ut köttet och låt det vila på ett fat. Täck över med folie och ställ in i kylen över natten.
  6. Dag 2.
  7. Vispa ihop olja och vinäger tills den blir grumlig och känns lite krämig. Tillsätt resten.
  8. Låt marinaden stå en timma och dra till sig alla smaker innan den hälls över köttet.
  9. Skär köttet i 0,5-1 cm fina skivor och häll på marinaden ca 1 timma innan servering. Se till så allt kött blir marinerat. 
  10. Toppa till sist med lite havssalt.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö