Fortsätt till huvudinnehåll

Kanelmuffins i Airfryer...

 Jaha, då har jag skaffat mig ytterligare en köksmaskin. Trodde jag hade allt jag behövde i köket men mannen min hade en önskan om en airfryer så förra veckan köpte vi en. Min man hade noga studerat vilken modell vi skulle ha och den visade sig ha fått bäst i test. Vi får väl ge den en chans helt enkelt. Faktum är att vi blev bjudna på pommes av våra vänner i julhelgen som dom hade kört i sin airfryer och dom var jättekrispiga och goda, så hoppet finns att vi ska bli nöjda. Visst tar den sin plats i köket men det var bara till att göra plats och flytta på annat som stod i vägen då vi ville ha den framme. Men kan man baka cupcakes i en airfryer?

Bacon, pommes och cupcakes blev en höjdare

Det första vi testade att airfrya var bacon. Det blev sååå bra och förvånansvärt hur lite det osade efter första rundan. Det viktiga är dock att rengöra efter varje paket bacon, vilket vi inte gjorde, så det blev en hel del os. Men nu har vi lärt oss det. Vi har testat frysta grönsaker men spontant blir det godare att steka dom i smör i en panna. Felix pommes strips blev jättebra. Jämnt bakade och med en bra krispig yta. Men höjdaren blev ju mina cupcakes! Inte trodde jag att det var så smidigt att baka som i en airfryer och dom här kanelmuffinsen är bara så goda.

Recept

Ingredienser till 6 stora cupcakes   Tid: ca 30 min

  • Smultopping
  • 3 tsk socker
  • 1 msk farinsocker
  • 1/4 tsk kanel
  • En nypa salt
  • 30 g smält smör
  • 30 g vetemjöl
  • Cupcakes
  • 100 g vetemjöl
  • 50 g farinsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 3/4 tsk kanel
  • 1/4 tsk fint havssalt
  • 100 g gräddfil eller creme fraiche
  • 50 g smält smör
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rapsolja till att smörja formarna med

Gör så här

  1. Börja med att blanda allt till smultoppingen i en skål. Ställ sedan åt sidan.
  2. Gör nu muffinsen. Blanda mjöl, socker, bakpulver, kanel och salt i en skål.
  3. Smält smöret och blanda ner gräddfil, ägg och vanligsocker.
  4. Blanda ihop dom torra ingredienserna med smörblandningen och blanda väl.
  5. Smörj muffinsformar med olja och fyll med smet tills kopparna är 3/4 fulla.
  6. Toppa med smulblandningen.
  7. Placera muffinsen direkt i airfryer-korgen men utan bottenplattan.
  8. Välj funktionen "bake" och grädda dem 14 min i 150 grader.
  9. Om du inte har en airfryer så baka muffinsen i varmluft 175 grader i ca 10-12 min. Stick gärna med en potatissticka för att se så dom är torra inuti.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Linas Gratinerade Räkmacka...

Jag är ju ingen direkt svamp-plockar-människa utan köper hellre svamp men idag blev jag nästan förbannad när jag skulle handla kantareller. Trots att det verkar finnas så gott om svamp i skogen så finns det knappt några i butikerna. Dessutom är de svindyra. Jag höll i ett paket på 150 g idag, knappt rensade dessutom och den lilla sketna asken kostade 50 spänn. Jag la ner dom i korgen och gick till kassan med vände igen. Nähä!! Inte en chans att jag ger 50 spänn för den lilla asken!! Jag brukar inte vara snål när jag handlar men ska man betala så mycket ska det för sjutton vara fina kantareller, vilket det inte var så jag köpte räkor i stället. I min frustration ringde jag min vän Jenny när jag kom hem så vi bestämde att vi ska ut och plocka svamp i helgen, om vi nu hittar några förstås??  Med andra ord blev det inga kantarellmackor ikväll utan det blev varma  mackor med räkstuvning i stället. Ingredienser till 2 personer 2 skivor gott rostbröd 2 ägg 200 g färsk

Sjömansbiff a la Mannerström...

Snön har lagt sig i lilla Växjö och vi har krypit ner under filten i soffan och plöjt igenom en massa bra filmer... bl a Australia. Denna underbara film med Hugh Jackman, som för övrigt är så j*a snygg så man döööör och Nicole Kidman som är en av mina favorit-skådespelerskor. Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser den så gråter jag alltid floder. Mellan filmerna stack jag och handlade till kvällens middag. Mannen min valde ut Sjömansbiff ur min favorit kokbok "Husmanskost" av Leif Mannerström.  Jag hittade riktigt fin, mörad ryggbiff med kappa i affären. Ojojoj, det doftade underbart av grytan som stod och puttrade i ugnen i en och en halv timma och den smakade lika underbart. Det är inte ofta som jag följer recept slaviskt men detta är den enda bok som jag går punkt och pricka efter receptet och det blir ALLTID perfekt. Konstigt eller?  Nej, förmodligen inte... det är ju  Leif Mannerström vi talar om här :) Ingredienser till 6 personer Tid: 2 timmar 800 g ryggbif

Linas Baconinlindade köttfärslimpa i lergryta...

Idag blev det allt mörkt snabbt men det var skönt med en timma extra sovmorgon. Hade inte en tanke på att det numera är vintertid. Usch och fy men tack och lov är det ingen snö ännu. Helgen har gått fort och det har hänt en massa kul så söndagen blev en riktigt skön slappdag med en massa bra filmer och god husmanskost. Ingredienser till 4 portioner Blötlägg lergrytan i 20 minuter.  Sätt ugnen på 200 grader. 600 g blandfärs 1 gul lök 100 g champinjoner 1 stor vitlöksklyfta 1 dl grädde 1 msk salt 1 msk socker 1 tsk tsk svartpeppar 1 tsk vitpeppar 1 msk ströbröd 1 pkt bacon GARNERING 8 katrinplommon 1gul lök 1 morot Mixa allt utom färsen i matberedaren tills det blir en jämn smet. Rör ner färsen och forma till en fin limpa. Linda in limpan i bacon och garnera med katrinplommon, morot och lök. Sätt på locken och ställ in i ugnen i 1,5 timma. När den är klar, häll av stekskyn i en gryta och ställ in lergrytan i ugnen utan lock i ytterligare 15 min fö